1. izlet Opće planinarske škole

PDFIspis

Kozjak 101Prvi tjedan Opće planinarske škole započeo je otvorenjem škole i susretom s voditeljem škole Dariom Maršićem i predavačima Denisom Vranješom i Goranom Gabrićem u prostorijama HPD-a "Mosor".

 

 

Više od pedeset polaznika opće planinarske škole predavanjem o pripremama za odlazak u planinu i kretanju u planini dobilo je teorijski uvod u ono što ih čeka narednih nekoliko mjeseci. Praksa je uslijedila već sljedećeg vikenda.

 

Drugačija nedjelja za većinu od pedeset i sedam novopečenih Mosoraša, još uvijek većinom stranaca, s različitim iskustvom u planinarenju, različitim karakterima, dobi i očekivanjima, ali s istim ciljem –odraditi prvi izlet kojemu je cilj vježba kretanja u planinama, ovaj put kretanje planinom Kozjak koja sa sjeverne strane okružuje grad Kaštela.

 

Planina Kozjak proteže se između Opora na zapadu, od kojega ga razdvaja prijevoj Malačka i Mosora na istoku, od kojeg ga dijeli kliški prijevoj. Ovaj planinski greben dug 22 km s najvišim vrhom Veli Vrj (779 m) pruža se u smjeru zapad-sjeverozapad – istok-jugoistok. Kozjak je jedinstven masiv kojega prema najvišim vrhovima možemo podijeliti na tri dijela: zapadni s vrhom Sv. Ivan Biranj i pl. domom Malačka, središnji s vrhom Sv. Luka i pl. kućama Putalj i pod Koludrom, te istočni s vrhom Sv. Juraj.

 

Kozjak 102

 

Naš je program uključio turu od prijevoja Malačka grebenskom stazom preko vrha kapelice Sv. Ivana Biranj do Orlovog gnijezda, zatim spust do planinarske kuće Pod Koludrom.

 

Autobus nas odvozi do prijevoja Malačka (466 m), ishodišne točke odakle počinjemo svoje kretanje po kamenjaru, na čelu s voditeljem Dariom Maršićem i po sredini i na začelju grupe s iskusnim planinarima, Nikolom Kusijanovićem, Tonijem Šolićem i Dinom Radmilom, koji su osiguravali da naša oveća grupa stigne do cilja sa što manje prepreka i problema.

 

Kozjak 108

 

Kozjak 104

 

Uspon je počeo jednostavnom planinarskom šetnjom desno od prijevoja, kod planinarske kuće Česmina. Prateći markacije koje prate hrbat kroz kamenjar i makiju u smjeru istoka, nakon jednog sata stižemo na vrh Sveti Ivan Biranj. Sv. Ivan Biranj najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka (631 m), a na njemu je crkva sv. Ivana sagrađena u 12. stoljeću. Vrijednost Birnja zbog strateški važnog smještaja i puta koji je povezivao primorsko područje i područje Zagore još u prapovijesti je prepoznata, stoga je ondje bila sagrađena ilirska gradina. Južni pogled na strmu padinu, Kaštela, Split, Trogir i srednjodalmatinske otoke mogli smo samo zamišljati zbog magle koja ga je onemogućavala, dok je na sjevernoj strani bilo moguće vidjeti obrise Dinare i Kamešnice. No, bili smo posve sretni i zadovoljni oblacima, maglom i pauzom za odmor i hranu, sve je dobro dok nema kiše. Kretanje po djelomično klizavoj stazi svladali smo bez problema, uz pokoji nesiguran korak i nagovještaj kliznuća, što nas je podsjećalo na pravilo potrebnog razmaka pri kretanju, posebice pri spuštanju, kako bismo izbjegli domino efekt u slučaju pada.

 

Kozjak 109

 

Nastavljamo šetnju i nakon 45 minuta stižemo do vidikovca obilježenog križem, nakon čega se spuštamo sjeverno na požarni put na kojemu uočavamo zanimljive bunkere izgrađene u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Nepredviđenu pauzu za odmor dobili smo zbog dojave o divljoj svinji s mladuncima koja se nalazila na dijelu našega puta kako im ne bismo remetili mir na njihovu prostoru u kojemu smo ipak samo prolaznici.

 

Kozjak 105

 

lzbivši od sjeverne strane ponovno prema jugu, dolazimo do raskrižja na kojemu skrećemo prema Orlovu gnijezdu (598 m), stijeni na kojoj je izgrađeno planinarsko sklonište. Svladavanje ove visinske razlike ostavilo je i najbrbljavije bez puno riječi, štedeći dah za kretanje i koncentraciju. Nakon pauze za odmor, jelo i uživanje u pogledu koji je bio moguć jer se razvedrilo, napravili smo prvu zajedničku fotografiju polaznika škole i vodiča sa zastavom HPD-a „Mosor”.

 

Kozjak 106

 

Kozjak 103

 

S nekoliko članova planinarskog društva „Ante Bedalov” nastavljamo spust od pola sata prema planinarskoj kući Pod Koludrom, kako bismo se pridružili manifestaciji Kolijevkom hrvatske državnosti, kojom već niz godina planinari tradicionalno čestitaju rođendan gradu Kaštela. Stižemo do kuće pred kojom je veća skupina veselih gostoljubivih planinara koje pozdravljamo i kojima se pridružujemo u jelu (fažol, naravno), piću, pjesmi i motu „Zdravi i veseli bili!”. Završetak prve ture nije mogao završiti bolje nego ovakvom feštom!

 

Kozjak 107

 

Nakon veselja uslijedilo je spuštanje prema cesti do autobusa i povratak u Split na jutrošnje mjesto polaska. Pomalo već i umorni, puni dojmova i sklopljenih novih poznanstava, završili smo svoj prvi izlet. Naši vodiči Dario, Nikola, Toni i Dino bili su zadovoljni našim svladavanjem prvoga zadatka, a mi se nadamo da će biti još i bolje sljedećega vikenda na Mosoru, kojemu se već veselimo.

 

Tekst: Gabriela Terze

Fotografije: Gabriela Terze, DArio Maršić i Nikola Kusijanović

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com