Gojzericom po Murteru

PDFIspis

Murter 08 malaSubota se činila kao idealan dan za posjet Murteru. Naši prijatelji će tad biti na otoku. Splitski dio ekipe uspio se brzo usuglasiti oko polaska.

 

 

 

 

 

Rano ujutro Jope i ja idemo po Vanju koja je došla iz noćne smjene neposredno prije polaska. Nakon Vanje idemo po Diju i put Murtera.

Prva ideja za odlazak na Murter javila mi se ovog ljeta, na izletu u Crnoj Gori. Tada sam s Markom po prvi put pričala o njegovom rodnom otoku. Ideja da tamo organiziramo društveni izlet brzo se nametnula. Tim više što je s Murtera i Agata, još jedna naša Mosorašica. Osim Agate i Marka, u Jezerima su nas dočekale Jaka i Josipa. Svi oni su nam pokazali skrivene kutke otoka i o svakom ispričali po neku priču.

 

Murter 01

 

Od crkve Gospe od zdravlja u Jezerima starim putovima smo se spustili do Tisnoga. Predivnom šetnicom uz more ponovno smo došli u Jezera.

 

Murter 02

 

 

Murter 05

 

 

Preko maslinika popeli smo se do vrha na kojem se nalazi Pudarica. Pudarica je velika spiralna gomila koja nosi to ime jer su u starije vrijeme na njoj pudari, odnosno poljari, čuvali polja.

 

Murter 03

 

Nakon spuštanja da uvale Sv. Nikole slijedilo je penjanje stazom koja vodi do poluotoka koji za velikih plima postaje otok. Nadalje, staza cijelim putem vodi uz more i pogled nam je neprekidno usmjeren prema Kornatima.

 

Murter 07

 

 

Murter 08

 

Nakon par sati šetnje stigli smo do crkve Sv. Roka koja se nalazi iznad Betine i Murtera. Naš izlet završavamo spuštanjem u Betinu. Ovaj izlet bio je uvod u izlete koje namjeravamo radit ubuduće. Naime, 22.04. ove godine pozivamo vas na izlet imena Mosoraši u gostima kod Agate i Marka. Željeli bismo posjetiti različite krajeve naše lijepe domovine i zato nam se javite s idejama o vašim mjestima i gradovima. Koliko god mi kao vodiči znali o nekom području - složit ćete se da ipak domaćini znaju puno više.

 

Murter 04

 

 

Zato vas pozivamo da se i vi uključite u ovu priču i da nam ispričate zanimljive priče o vašem mjestu i odvedete nas na mjesta kojih nema u turističkim vodičima. Izlet na Murter će mi ostati u najljepšem sjećanju. Osim što smo se upoznali sa jednim predivnim otokom, proveli smo predivan dan u društvu naših Murterana koji su odvojili svoje slobodno vrijeme kako bi nas upoznali s otokom. Hvala im od srca na tome. Veselimo se ponovnom susretu s njima, u travnju ove godine, kada ćemo doći u malo većem broju.

 

Tekst: Aleksandra Kuzmanić

Fotografije: Vanja Vuković, Diana Baričević, Marko Bilić

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com