Izlet "Rumunjska i Transilvanijske Alpe"

PDFIspis

Parang malaRumunjska je zemlja prepuna prirodnih ljepota i kulturnog blaga, domovina visokih Transilvanijskih Alpa, bajkovitih srednjovjekovnih tvrđava i srdačnih domaćina.

Iz Rumunjske se nitko ne vraća ravnodušan, stoga krenite i Vi s nama na ovo magično putovanje.

 

 

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

PETAK, 03.08.2018. i SUBOTA, 04.08.2018.

Polazak autobusa u 18:00 h iz Splita. (parking ispred HGSS); okupljanje u 17:45h

Noćna vožnja uz usputna zaustavljanja zbog odmora. Dolazak u Timisoaru (Temišvar) u prijepodnevnim satima. Razgledavanje grada u pratnji lokanog vodiča. Ručak u restoranu. Nastavak putovanja prema Petrosaniu.

Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

Temišvar je jedna od najvažnijih turističkih destinacija u Rumunjskoj. To je grad prepun očuvanih starih zgrada fascinantne arhitekture i spektakularnog povijesnog središta. Neizbježne destinacije za obilazak su tri trga: Piaţa Unirii (Trg jedinstva), Piaţa Victoriei (Trg pobjede) i Piaţa Libertăţii (Trg slobode). Na trgovima se nalaze barokne zgrade i palače, crkve i mnoštvo spomenika i vodoskoka.

 

Temišvar

 

NEDJELJA, 05.08.2018.

Doručak. Uspon na Parang:

grupa A; Parangul Mare (2.519 m), ukupno 8h hoda, težina K3 – T1

grupa B; Parangul Mic (2.074 m), ukupno 4h hoda, težina K1 – T1

Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

Druga najviša rumunjska planina Parang se smjestila između najviše planine južnih Karpata – Fagaraša na istoku i planine Retezat zapadno od Paranga. Najviši vrh planine je Parangul Mare visok 2.519 m do kojeg vodi izvrsno očuvana pastirska staza od kraja žičare, pa je pravo čudo kako malo planinara možemo sresti na ovoj planini. S vrha se pruža širok pogled na Fagaraš i Retezat, ali i brojna ledenjačka jezera pod vršnim grebenom.

 

Parang

 

 

PONEDJELJAK, 06.08.2018.

Doručak. Odlazak iz hotela. Vožnja autobusom prema gradu Sighisoari. Slobodno vrijeme za individualni obilazak. Nastavak putovanja prema Sambati de Sus. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

 

Sigishoara; Gornji grad poznat kao Citadela (Cetate) kojim dominira sat-toranj iz 13. stoljeća visok 64 metra, koji je danas povijesni muzej. Saska citadela je naseljena, a njen dio je pretvoren u Muzej oružja s izlošcima srednjovjekovnog oružja. Tu je i rodna kuća Vlada Tepeša ispred koje stoji njegova bista. Od 1999.g. povijesno središte Sigishoare je upisano na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

 

Sigishoara

 

 

UTORAK, 07.08.2018.

Doručak.

Grupa A; uspon na Moldoveanu  (2.544 m), ukupno 14h hoda, težina K4 – T2

Grupa B; vožnja autobusom do grada Sibiu i obilazak grada u pratnji lokalnog vodiča.

Večera i noćenje u hotelu.

 

Masiv Fagaraš je dio Južnih Karpata sa svojim impozantnim centralnim grebenom od 72 kilometra, koji se proteže pravcem zapad-istok, od čega je 50 kilometara preko 2000 mnv. Ima osam vrhova preko 2500 mnv s najvišim vrhom Rumunjske, Moldoveanu (2.544m), više pd 50 jezera i bezbroj potoka.

 

Moldoveanu

 

Sibiu je 2007. g. bio proglašen Europskom prijestolnicom kulture, a središta događanja u ovom slikovitom gradu su dva trga: Veliki i Mali. Veliki trg je jedan od najvećih u Transilvaniji i istinski simbol grada. Zgrade koje ga okružuju su građene u gotičkom, baroknom i renesansnom stilu. Mali trg je prvenstveno bio poznat kao trgovačko središte grada s brojnim lođama, a danas je ispunjen barovima i restoranima. Sibiu je jedan od najočuvanijih i najposjećenijih rumunjskih srednjovjekovnih gradova, a pokrenut je postupak da se uvrsti na UNESCO popis svjetske kulturne baštine.

 

Sibiu

 

 

SRIJEDA, 08.08.2018.

Doručak. Vožnja autobusom od Sambate de Sus do Brana (indvidulani oblilazak tvrđave). Nastavak putovanja prema Brasovu. Individualni obilazak grada. Smještaj u hotelu. Noćenje.

 

Smješten u podnožju Karpata, 30-ak kilometara od Brasova, dvorac Bran jedna od svjetski poznatih atrakcija koja je svoju popularnost stekla zahvaljujući gotičkom horor romanu “Drakula” iz 1897. g. Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker, a zanimljivo je da nikad nije posjetio Rumunjsku. Smatra se da je Stokeru kao uzor za slavnog vampira poslužio Vlad III od Vlaške.

 

Bran

 

Grad Brasov je zahvaljujući svojim uskim uličicama i starim crkvama sačuvao svoj srednjovjekovni duh. Osnovali su ga u 13. stoljeći vitezovi teutonskog reda, a prvo ime koje su mu dali je bilo Kronstadt ("krunski grad"). Tijekom 14. stoljeća grad se razvio kao trgovačko središte Transilvanije, a bio je zaštićen 3 km dugim, 2 m debelim i 12 m visokim zidovima. Jedan od najupečatljivijih gradskih prizora je svakako ogromna "Crna crkva", najveća gotička crkva u jugoistočnoj Europi koja prima čak 5.000 posjetitelja. Ime je dobila po tome što je u požaru koji je poharao Brasov 1689.g. crkva ostala sačuvana a crni zidovi su podsjetnik na tu katastrofu.

 

Brašov

 

 

ČETVRTAK, 09.08.2018.

Doručak. Voznja autobusom prema Busteniu i prijevoz žičarom na Babele (2.216 m). Do najvišeg vrha planine Bucegi, Omu (2.505 m) idemo svi zajedno. Težina K1 – T1. Povratak u hotel. Večera. Noćenje

 

Bucegi je planina u Transilvanijskim Alpama smještena južno od grada Brasova. Na njoj se na platou Babele nalaze neke od najvećih prirodnih znamenitosti Rumunjske. Fascinantne prirodne kamene formacije koje su oblikovali atmosferski utjecaji, prvenstveno vjetar, pa danas neke od njih izgledaju kao sfinga, druge kao babe (rum. Babele). Za Bucegi se vjeruje da je sveta dačanska planina Kogainon na kojoj je stolovao bog Zalmoxis.

 

Sfinga

 

PETAK, 10.08.2018.

Doručak. Vožnja autobusom prema Zarnestiu (800 m).

Uspon na planinu Piatra Craiului i uspon na vrh Ascutit (2.121 m). Nakon 2,5h hoda stižemo do planinarskog doma „Curmatura“ (1.470 m):

Grupa A kružnom stazom ide na vrh

Grupa B ostaje uživati na planinarskom domu

Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

 

Piatra Craiului je najveća i najduža vapnenačka planina u Rumunjskoj s grebenom dužine 25 km okruženim šumom smreke i jele te ledenjačkim jezerima te se smatra jednim od najljepših prizora u južnim Karpatima. Zbog velikog prirodnog blaga cijeli je masiv zaštićen statusom nacionalnog parka. Na prostoru nacionalnog parka se nalazi oko 1170 biljnih vrsta, od kojih su neke i na tzv. Crvenoj listi rijetkih i ugroženih vrsta. Najposebnija je svakako Dianthus callizonus koja dijeli ime i s masivom, a ne može se pronaći nigdje drugdje osim na Piatra Craiului.

 

Piatra

 

SUBOTA, 11.08.2018.

Doručak. Vožnja autobusom prema Novom Sadu. Večera u hotelu. Noćenje.

 

Novi Sad će sljedeće godine postati Europskom prijestolnicom mladih, a 2021. g. i Europskom prijestolnicom kulture, kao prvi grad iznvan EU-a s tom prestižnom titulom. Arhitektura grada predstavlja kombinaciju više različitih stilova. Najstarija kuća «Kod Belog Lava» izgrađena je davne 1740. godine. Gradske ulice krase nekoliko prekrasnih palača s kraja 19. i početka 20. stoljeća: Tanurdžićeva, Menratova, Vatikan, Klajnova, itd. i brojni sakralni objekti koji pripadaju različitim religijama. A kad ste u Novom Sadu Petrovaradinska tvrđava se ne smije zaobići. Njena monumentalnost i položaj nad rijekom donijeli su joj epitet "Gibraltar na Dunavu", a opjevani toranj sa satom jedan je od simbola Petrovaradina.

 

Petrovaradin

 

 

NEDJELJA, 12.08.2018.

Vožnja Novi Sad – Split.

 

 

 

CIJENA PO OSOBI: 3.950,00 kn za gotovinsko plaćanje ili plaćanje na žiro račun agencije po dolje navedenim ratama

                                   4.200,00 kn za plaćanje karticama

 

Istaknuta cijena vrijedi za gotovinsko plaćanje prije puta te uplate na žiro račun agencije.

Za plaćanje kreditnim karticam na rate (Diners do 6 rata,Mastercard Zaba do 6 rata) vrijedi cijena 4.200,00 kn.

 

 

Cijena uključuje: prijevoz autobusom, 1 ručak u Timisoari, lokalnog vodiča u Timisoari i Sibiu, 2 polupansiona u Petrosaniu, 2 polupansiona u Sambati de Sus, 3 polupansiona u Brasovu, 1 polupansion u Novom Sadu, pratitelja putovanja, jamčevinu, osiguranje od odgovornosti agencije i troškove organizacije putovanja, putno zdravstveno osiguranje, osiguranje od otkaza putovanja.

 

Za policu osiguranja potrebni su slijedeći podaci: adresa, OIB, broj osobne iskaznice.

 

Cijena ne uključuje: ulaznice za objekte, muzeje, žičare, vlastite troškove.

 

Prijave: Sanja Marinov (091/783-0786) ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Način plaćanja:

Prva uplata za rezerervaciju do 31.03.2018.

30% odmah kod rezervacije - 1.400,00 kn (uključeno osiguranje)

637,50 kn mjesečno za: travanj, svibanj, lipanj, srpanj ( zadnja rata do 15.07.2018. )

 

Plaćanje na rate: Diners do 6 rata, Kartice Zagrebačke banke do 6 rata (Mastercard, Visa, Maestro)

Kod prijave kartica se autorizira na ukupan iznos.

 

 

Osiguravajuća kuća vraća 90 % iznosa kojeg je zadržala Agencija. Osiguranje od otkaza priznaje se samo u slučaju bolesti ili smrti u obitelji.

 

U slučaju storno putovanja (ako putnik nema policu osiguranja) vrijede slijedeći uvjeti:

do 30 dana prije polaska 200 kn                                  

29-22 dana prije polaska 30% cijene aranžmana                                               

21-15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana                                   

14-8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana

7-0 dana prije polaska i nakon polaska 100% cijene aranžmana

 

Kalkulacija je napravljena za minimalno 40 osoba. U slučaju manjeg broja putnika cijena će se mijenjati.

 

Opći uvjeti putovanja sastavni su dio programa.

 

Potrebna oprema: uobičajena planinarska - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, pribor za osobnu higijenu, mobitel

Dokumenti: osobna iskaznica (ne smije biti „stara“ iskaznica-velika), zdravstvena iskaznica, europska zdravstvena iskaznica i planinarska iskaznica s markicom za 2018. god.

Prijevoz: autobus

 

Organizator: Delminium travel d.o.o. u suradnji sa HPD Mosor

 

Šifra aranžmana: 100-2018

 

Vodič i pomoćni vodiči: Sanja Marinov, Aleksandra Kuzmanić i Denis Vranješ

 

Informacije i predbilježbe: Sanja Marinov (091/783-0786) ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima na terenu.

 

 

Turistička agencija Delminium travel d.o.o. , Stjepana Radića 2 , Baška Voda 21320 , sjedište Matoševa 217 – Solin,

poslovnica Svetog Lovre 8, Stobreč www.delminiumtravel.hr

ID KOD : HR-AB-21-060212002, OIB: 59589567565 Tel: +385 21 64 34 22, Mob: 095/483 70 01 E – mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com