Izlet Mošnicom, od Tugara do Omiša, 28.1.2018.

PDFIspis

MosnicamalaDanašnji izlet šetnja je istočnim padinama brda Mošnice, koje se u dužini od 13 km proteže od stijene Peruna iznad Žrnovnice do litice Babnjače iznad Omiša. U planinarskoj literaturi za ovo brdo je uvriježeno ime Poljička planina, što je pogrešan naziv koji nije utemeljen ni u povijesnim zapisima ni u govoru lokalnog stanovništva. Vrhovi brda su, od zapada prema istoku: Sveti Jure, Obloženica, Stražnica, Križ, Ostrog, Jasenak, Sukmasin i Zahod (najviši vrh, 594 m, stanovnici okolnih sela zovu ga Vela Gora).

 
Dinamički plan izleta:
 
07:30 Polazak sa autobusne stanice u Sukoišanskoj 
 
Nakon 30 minuta vožnje, preko Žrnovnice i Srinjina, stižemo u selo Tugare, zaselak Dočine.
 
08:10 Dolazak u Tugare. 
 
Tugare je selo u Srednjim Poljicima, administrativno u sastavu grada Omiša, nastanjeno sa nešto više od tisuću žitelja. Čine ga zaseoci Podume, Račinik, Čažin Dolac, Krabanj, Truša, Dočine i Vodiško, te napušteni zaseoci Ume, Zastinje, Osić i Orebić. Ime Tugare prvi put se spominje 852. godine u darovnici kneza Trpimira kao najstarije spomenuto hrvatsko selo u starim ispravama. Korijen imena vjerovatno dolazi od latinske riječi tuguria, što znači kućica pokrivena slamom. 
Autobus će nas dovesti do centra Tugara, Dočina, gdje ćemo napraviti pauzu za prvu jutarnju kavu. Nakon toga audobisom idemo još 2 km južno do crkve Male gospe, gdje započima naša pješačka tura.
 
09:00 Početak pješačenja. 
 
Crkva Male gospe nalazi se podalje od naselja kao župna crkva ujedinjenih tugarskih zaselaka. Sagrađena je početkom 18. stoljeća, na mjestu starije crkve kojoj je pripadalo starohrvatsko groblje iz 10. stoljeća, sjeveroistočno od crkve. Na prijevoju južno od crkve nalazi se i crkvica svetog Maksima, sagrađena u 10. ili 11. stoljeću na litici iznad jeseničkog zaseoka Krug.
 
Mosnica01
 
09:30 Dolazak u zaseok Ume. 
 
Nakon pola sata hoda doći ćemo u napušteni tugarski zaselak Ume. Tamo ćemo se malo odmoriti i razgledati stare umljanske dvore i nedavno obnovljenu crkvicu svetog Roka iz 17. stoljeća. 
 
11:30 Dolazak u Zeljeviće. 
 
Od Uma markirana planinarska staza vodi preko prijevoja Ostrog u staro selo Jesenice. Malo iznad Jesenica je živopisni zaselak Zeljevići, gdje ćemo na kamenom trgu ispred crkvice svetog Ante napraviti kratki odmor. Iz Zeljevića nastavljamo markiranom stazom iznad zaselaka Krug i Staro selo u stare Duće.
U Dućama možemo razgledati crkvu svetog Marka iz 12. stoljeća, sa najstarijim zvonom u Poljicima na kojemu je natpis s godinom 1458. Pored crkve je pronađen rimski granični kamen iz 1. stoljeća koji je označavao granicu između dvaju ilirskih plemena: Narestina nastanjenih u današnjim Dućama i Jesenicama, i Onestina na području današnjeg Omiša.
 
Stomorica
 
14:00 Dolazak na Stomoricu. 
 
Markirana staza vodi nas iz Duća strmim usponom prema crkvici Gospe od sniga na Stomorici. To je najbolji vidikovac na putu i dobro mjesto za ručak. 
Crkva Gospe od sniga sagrađena je u 10. stoljeću. U drugom svjetskom ratu je porušena, a nakon rata ponovo sagrađena. Stariji dućani, nakličani i tugarani pričaju da se prilikom posvete crkvice, na dan Gospe od sniga 5. kolovoza 1946, iznad Stomorice pojavio oblak iz kojeg je, usred ljeta, padao gusti snijeg na crkvicu.
Sa Stomorice staza se spušta do sela Naklice i dalje kanjonom potoka Lisičina prema Omišu. Izgledom i ugođajem kanjon podsjeća na Veliku Paklenicu, a kroz njega vodi popločana staza kojom su tugarski i naklički težaci na tovarima i mazgama gonili svoje proizvode na omiški pazar. Mi ćemo sići Omiš njihovim tragovima.
 
Mosnica18
 
16:00 Dolazak u Omiš.
 
Prilika da se razgleda grad, odmore noge od naporna puta i suha grla napoje pivom.
 
17:30 Povratak autobusom u Split. 
 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 - 22 h, a petkom od 8 do 12 h
Informacije: u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365,
Oprema: dobre cipele, odjeća primjerena vremenskoj prognozi, hrana i piće, mobitel. 
Prijevoz: autobusom
Težina: K1 – T1
Glavni vodič: Ivica Sorić 091/5099-204.
 
Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com