Oš´ Slobodnu

PDFIspis

SudioniciČetvrtak je ujutro. Pijem kavu i uživam gledajući kišu kako pada. Tišinu prekida poruka sa mobitela. Dane je... Sadržaj je kratak i jasan:"Ola kaže da moraš napisat osvrt na Štampariju..."

 

Kad je on u pitanju zapovijed je u potpunosti suvišna. U istom trenutku iz potpune opuštenosti osjetim laganu nervozu, dlanovi se polako znoje, a leptirići naviru u stomak. Trema postaje žešća nego pred sam start utrke. Asti...kako ću ja to?! Odma sam se sitia da i nisam bia tako loš pišući zadaćnice iz hrvatskog i često s njima dizao prosjek ocjena. Ništa...triba se ponovno vratit u školske klupe i izvuć koju zanimljivu rečenicu iz rukava. Doživljaja je mali miljun i dojmovi nekontrolirano sljeću sa svih strana. Svatim da ću morat prvo 'u šporko'. Ajmo onda redom...

 

IMG 4609

 

Kad sam vidia raspis za Štampariju bia sam u nedoumici oko sudjelovanja. S jedne strane srce me vuklo da se prijavim jer sam zna da ce utrka(i sve šta uz nju ide) bit izazovna i posebna, a s druge razum uvjerava da bi bilo dobro koji misec pauzirat od utrka i žešćih treninga ne bi li sanira ozljedu koju vućem već dugo. Da bar malo stabilnije doćekam sljedeću trail sezonu. Kako mi je samo drago da je srce pobjedilo... 

IMG 4584

Vrime nam je svima skupa idealno poslužilo. Odma na parkingu Vele dobrim raspoloženjem razbija nervozu. Dolazeći do stola za prijavu susrećem Roguljiće. Najavljuju toplu juhu u cilju. Srki oko ogromne teče priprema očito nešto posebno(u stilu Gargamelovih tajnih recepata u borbi protiv vječitih neprijatelja). Mare baca po koju bazu sa ljudima u redu za prijave i razbija nervozu. Dane je puno ozbiljniji. Moguće da mu je trema veća nego natjecateljima. Vjerovatno ga brine oče li svi doć u komadu... 

IMG 4626

Dane daje upute pred start. Startamo kronometarski tako da je razmak između svakog trkača 30 sekundi. Krećem jako i vrlo brzo osjetim da sam već u crvenom. Uzbrdica postaje sve strmija a hladan zrak para pluća i daje dodatan osjećaj teškoće izazova. U istom trenutku patim i na neki naćin uživam u patnji. Razmišljam o tome da ćemo svi mi prolazit kroz iste ili slićne poteškoće za vrime utrke. Jedina razlika će bit u konačnom vremenu u cilju. Polako vatam ritam i kombiniram trčanja sa brzim hodanjem. Nakon Lolića nailazim na Sinu. Dobivam rječ ohrabrenja i šibam dalje. Na Texasu gledam zadnji dio uspona koji me čeka. Lakše se diše kad se nadzire kraj. Pred sami vrh Miha nas hrabri. U ruci mu šalica čaja (ili možda nešto žešće da održi temperaturu). Sidi i uživa, malo u pogledu malo gledajući nas kako slomljenih leđa tražimo vrh.

IMG 6032

Sa grebena juriš nizbrdo. Staza po mom guštu. Nakon usporenog filma napokon malo akcije. Za koji minut stižem do kioska s novinama. Olina smjena je, daje mi Slobodnu uz riječi podrške. Okrećem se ne bi li krenia nazad a jedan iz HGSS-a me nudi vodom. Okrećem se i uzimam vodu s ledom!!! Kasnije mi Dane govori koje makinacije su radili sa vodom ne bi li mi imali osvježenje. Bravo momci!!! Krećem nazad i vatam ritam a Olu čujem iz daljine kako pita u kojim patikama trčim. Ja odgovaram, kad ono isto pitanje upućuje i Lovri koji je tu uz mene. I on odgovara a ja se mislim da nam vjerovatno sprema izdašni ugovor sa nekim od top proizvođaća opreme... Idemo dalje, ponovo uspon. Sva srića da kratko traje. Sa grebena triba bit brz a opet mudar. Nemam zapanjujuće znanje trčat na ovakvom terenu. U Božje ruke pa šta bude. Do makadama nije prošlo loše, a nakon njega nisam više ima pojma di gazim. Pala koncetracija, noge se lagano tresu a uz sve to triba pratit stazu. Nije baš jednostavna misija. Sva srića dolazim u cilj neokrznut i zadovoljan. Nakon par minuti pijem najbolji čaj na svitu, presvlačim se i upadan u čakule vridne milijun kuna.

IMG 3385

Eva i Golub su najbrže donili svoje Slobodne u cilj iako skidam kapu svima koji su odlučili sudjelovat u ovoj zapanjujućoj utrci. Triba posebno čestitat mladima, Maši Klarić i njenom bratu Anti na odlično odrađenoj utrci. Andrija je već provjerena kvaliteta. AK Okit očito odlično selektira pa se ne bi čudia da postanu u budućnosti moćni poput omišana kad je planinsko trčanje u pitanju.

 IMG 4941

Nemam pretjeranog iskustva u planinskom trčanju i nisam otrčao značajno više od 10-ak trail utrka u životu al mislim da će me ovako intimniji događaji uvik više privlačit nego masovne i razvikane utrke(iako bi volia doživit osjećaj koji pruža sudjelovanje na nekoj od top svjetskih manifestacija).

 Pobjednici

Po prirodi sam izrazito natjecateljskog karaktera, ali ipak ovakve utrke mi između ostalog omogućuju da uživam u druženju s ljudima sličnih životnih prioriteta. Nakon svake utrke se uvik osjećam ispunjen i zadovoljan bez obzira na rezultat. Ćakula prije, a posebno nakon utrke je neprocjenjiva. Razmjena dojmova, analiza ko je di moga bolje, savjeti oko treniranja, prijeđenih kilometara, opreme i sl. teme su koje ne možeš nigdi drugdi vodit. Od svoje pete godine sam u sportu i posebno cijenim poštivanje i sklad koje nudi ova trkačka zajednica. Svi su sretni i ispunjeni. Ne primjećujem nervozu i frustracije, optuživanja kao u drugim sportovima. Nadam se da ćemo to svi skupa uvik znat cijenit i održavat.

Sudionici

Na kraju bi se zahvalia svima koji su sudjelovali u organizaciji ove utrke, odabiru staze, okrijepi, originalnim trofejima(bravo Keč) i svemu ostalom šta je tribalo odradit da mi trkači možemo uživat. Sve je odrađeno vrhunski!!!!

 

Tekst: Duje Ćalušić

Fotografije: Veljko Martinović, Nino Šerić, Katja Sičić, Andrea Musa

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com