S dičijeg izleta u Gorski kotar

PDFIspis

045I dok ostavljamo odrasle na putu prema Grobničkim Alpama, preuzimam kormilo zajedno s Ivanom na putu prema planinarskom domu "Zeleni Vir" gdje će nam biti polazna točka obilaska našeg planiranog izleta s podmlatkom HPD "Mosor".

 

 

 

Nastavljamo preko Delnica i prije slovenske granice prelazimo Kupicu, pa pješice uzvodno uz potok Curak šuškajući napadalim lišćem kolona malih "letećih medvjedića" odlučila je posjetiti poseban geomorfološki rezervat Vražji prolaz ispod kojeg huči potok Jasle dok na kraju puta pećina Muževa hišica širom otvorenih vrata nudi sklonište putniku namjerniku. Uz malu pauzu nakon dolaska u dom ostavljamo višak stvari, veselo poskakujući ulazimo u Vražji prolaz koji nas ostavlja bez daha.

 

001

 

002

 

006

 

Lišće koje pleše nama iznad glava, a ono koje je već palo miriše na jesen, paprati, mahovine, gromade kamenja koje je voda izdubila u duboku sutjesku prizori su koje naši malu planinari upijaju poput spužve.

 

008

 

009

 

010

 

Ožarenih lica drže se uputa vodiča i smjelo koračaju kao mali vojnici, a sad čeonke na glavu i pravo Muževa hišica. Ma gle čuda, šišmiši zagrnuti svojim plaštom vise na svodu i jedva čekaju da napustimo njihov mali raj, te ih ostavimo na miru i u tišini.

Poslušali smo ih, krenuli natrag u topli dom. Domar Branimir dočekao nas je s gulašom i njokima za prste polizat.

 

015

 

016

 

Nakon večere mama Marijana ima iznenađenje za svoju Petru, naime proslavit ćemo Petrin rođendan. Ekipa puše balone dok mi Ivana delegira gašenje svjetla. Petra silazi, svjetla se pale uz gromoglasno pjevanje-Sretan ti rođendan... Pušu se svjećice, reže se torta, sokovi, grickalice, atmosfera za poželiti.

 

017

 

018

 

Puni dojmova odlazimo u naše sobe, tonemo u san jer sutra je novi dan. Čeka nas Platak, a onda prema vrhu Kamenjak zajedno s grupom koja se sutra vraća s Grobničkih Alpi. Zvone alarmi, svi su budni, vidim im taj žar u očima, jedva čekaju nogama dati vjetra i krenuti u obilazak izvora Zeleni Vir. Doručkujemo i korak po korak prolazimo pored hidrocentrale Munjara iz 1921. godine.

 

025

 

Eto nas već na odredištu, na mjestu odakle pada visoki slap iz Skrada.

 

028

 

030

 

031

 

Veličanstveno, klikaju naši aparati da ovjekovječe ove prirodne ljepote i naša nasmijana lica. Naš vozač Marko me zove da je na dogovorenom mjestu. Idemo, idemo se pridružiti grupi koja nas čeka na Platku.

 

037

 

Dan je počeo kao u bajci, a tako se i nastavio. Predajemo se vodičkoj palici Denisa i Sanje do vrha Kamenjak, šlag na kraju s pogledom koji ni oblaci nisu mogli sakriti.

 

039

 

040

 

Mali leteći medvjedići prozujali su Gorskim Kotarom s mosoraškim srcem dokazali koliko vole prirodu! Hvala mojim kolegicama Ivani i Sandi, hvala mamama Marijani i Gordani na nesebičnoj pomoći, hvala HPD "Mosoru" koji nam je omogućio ovakva druženja, hvala vozaču Marku na strpljenju, hvala vam svi, ostavili ste neizbrisiv trag na meni, baš poput štrudela od borovnica čiji okus i boja će mi trajno izazivati zazubice.

 

Tekst: Nikša Maričić
Fotografije: Ivana Radonić&Nikša Maričić
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com