Terenski dnevnik - Treći izlet Opće planinarske škole

PDFIspis

Omiška Dinara 50Dan Treći: 15.10.2017.–Omiška Dinara (Raljevići / Podašpilje – Planinarsko sklonište - Omiš)

I tako je osvanulo jutro u taj Dan Treći naše terenske nastave, koji je nakon polusatne vožnje od Splita sadržavao i jutarnju kavu u Omišu. Iako je najavljen više ljetni nego jesenski dan – jutro nas je dočekalo s omiškom burom.
 
 
Prva jutranja šalica tople kave u omiškim kafićima ublažila je taj konstrast i dala nam impuls da nam jutro krene bez previše zijevanja ili drhturenja na jutarnjem hladnom povjetarcu.
Polazište današnje trase bilo je zaseok Raljevići / Podašpilje u donjem kanjonu rijeke Cetine. Voditelj naše škole Raif Parduzi od ranih jutarnjih sati u samom osvitu dana već je na ovoj lokaciji, revnosno provjeravajući prohodnost šumskog dijela trase iznad lijeve obale Cetine prije nego što smo pristigli autobusom u Podašpilje u pratnji ostalih vodiča: Predraga Kurtovića, Tomislava Svaline, Dolores Plastić i Ivane Radonić s njenom vjernom četveronožnom pratiteljicom Ezrie .
 
Omiska Dinara-01
 
Jel' treba napomenuti da je Mate Balov (HGSS) opet naša sigurnosna logistika? Normalno da ne treba. 
Gdje mi - tu i Mate.
 
Omiska Dinara-04
 
Uspon kroz borovu šumu bio je lagano zagrijavanje, neuporedivo lakše od prethodnog izleta. Dobro markirana staza vodila nas je doslovno kroz šumsku prečicu osojnom stranom Omiške Dinare kojom smo tri puta "presjekli" lokalnu asfaltiranu prometnicu.
 
Omiska Dinara-05
 
Uspon je bio idealan, ugodan i 90-ak minuta pristigli smo na vrh grebena koji nam je otvorio pogled na Brač, povezujući obalni pojas od Vrulje s lijeve strane do Splita s desne strane. Omiš je duboko ispod nas još uvijek okupan suncem i rekreativnim plovilima uz plaže i obalu očaravao da ljetni sadržaji nisu posve utihnuli.
 
Omiska Dinara-11
 
Omiska Dinara-12
 
Dan je postajao onakav kako je bilo i najavljeno, vruć i sunčan. Uz temperaturu zraka od 25°C više je podsjećao na sredinu kolovoza nego na sredinu listopada. Nakon kraće stanke na vrhu krenuli smo po grebenu prema sjeverozapadu i planiranim odredištima po trasi.
 
Omiska Dinara-16
 
Omiska Dinara-18
 
Omiska Dinara-20
 
Oko podne naše zaustavljanje uz planinarsko sklonište bilo je planirano za odmor i pauzu za ručak. Nakon sušenja prilično mokrih majca bili smo spremni za nastavak. Počinjao je kontinuirani dugotrajan spust, poseban doživljaj za nožne prste još nenavikle na većinu novih gojzerica i nove treking obuće na našim nogama. Pri spuštanju imali smo nekoliko susreta s kolegama iz Omiša koji su u svojim kolonama vodili planinare usponom iz samog mjesta prema vrhovima grebena.
 
Omiska Dinara-26
 
Voda je postala zanimljiv artikal povećane potrošnje, ali ipak nije bilo nestašice – "zlatna rezerva" bila je značajnije predviđena u ruksacima koje su nosili vodiči, a i polaznici su imali sasvim solidne zalihe za kolege koji su ovog iznimno vrućeg dana bez vjetra potrošili više vode od planirane količine. Rano i pretoplo poslijepodne nije nam davalo puno izbora za određivanje daljnjeg smjera kretanja, posebno i zbog činjenice da nam je prijevoznik ograničio boravak na planini zbog termina povratka u Split – do 17 h morali smo biti na parkingu za polazak.
 
Omiska Dinara-30
 
Omiska Dinara-31
 
Omiska Dinara-32
 
Omiska Dinara-33
 
Stoga je odluka o trasi korigirana bez uspona na sam vrh i krenuli smo prema omiškoj tvrđavi "Fortica" visoko na grebenu iznad grada. Dolazak na poslijednje križanje planinarskog puta podno Fortice opet je rezultirao odustajanjem od uspona, zbog dobre procjene vodiča da bi nam tih potrebnih 50 do 60 minuta za nastavak uspona, zastanak u tvrđavi i povratak otežalo "tajming" potreban za povratak u Split. Što zbog nedostataka vremena, a što zbog iznimne vrućine i povremenih pojava lagane mišićne iscrpljenosti krenuli smo prema Omišu. Bez obzira na te naše početne prilagodbe planinarskim izazovima, vodiči nisu skrivali zadovoljstvo po pitanju funkcioniranja naše grupe – po sadašnjim ocjenama pripadamo generaciji odlikaša.
 
Omiska Dinara-46
 
Iako vrh nije "osvojen", a ni omiška piratska Fortica ovoga puta "nije pala", ova trasa je svima dopunila i iskustvo i zadovoljstvo planinarenja po priobalnim vrhovima i vidikovcima. Kada se nakon 30-ak minuta grupa od 60 mosoraških planinara konačno sjurilau kafić omiške pješčane plaže nestale su sve prolazne muskulaturne trzavice ali i mnoge litre točenog piva. Čitav sat vremena zasluženog odmora zaključio je treći terenski dan nastave na najbolji mogući način – nestrpljivim planiranjem i dogovorom što nas čeka slijedeće nedjelje. ..... (Jel' to Rajko spomenuo Mosor i roštiljadu?) ....  :D
 
Tekst i fotografije: Goran Ergović
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com