Terenski dnevnik - Drugi izlet Opće planinarske škole

PDFIspis

Skola 2017 37Dan Drugi: 8.10.2017.– Biokovo: Poučna staza SRIDIVICE (G.Brela – Sv. Nikola / Prirovac – Nevistina Stina)

 
 
 
 
Drugi dan terenske nastave nove generacije "mosoraša" jedva je dočekan u osvit još jednog predivnog toplog i mirnog jesenskog dana. Prijevoz busom do lokacije iznad Vrulje trajao je oko sat vremena, na polazište današnje trase - selo Gornja Brela. Naši današnji mentori Raif Parduzi (Voditelj škole), vodiči Sanja Marinov i Predrag Kurtović uz sigurnosnu logistiku Mate Balova (HGSS) poveli su podužu kolonu izvrsno trasiranom i markiranom planinarskom poučnom stazom SRIDIVICE kroz šumovite udoline između niskih grebena sjeverozapadnog masiva Biokova.
 
Skola 2017 20
 
Skola 2017 21
 
Prvi dio trase vodio je preko lokacija Gorčina, Klešići, Bunar Vodice i Dubrava sve do vrha Prirovac (572 m) na kojem i danas dominira višestoljetna crkva Sv. Nikole koja datira iz predturskog doba između 13. i 15. stoljeća, gdje smo napravili prvi kraći odmor.
 
Skola 2017 22
 
Skola 2017 23
 
Sunčane litice Biokova u okolini grlile su naše poglede i objektive na kamerama i mobitelima, a voditelj naše škole Rajko upoznao nas je sa zanimljivostima neposrednih lokacija. Spuštanje stazom do udoline bujne vegetacije predstavljalo je značajnu promjenu po vrsti terena u odnosu na prethodno surovo početno iskustvo s goletima Mosora. 
 
Skola 2017 24
 
Uspon prema visokom prijevoju kroz staru borovu šumu uz nešto listopadnog drveća i čestih stabala hrasta predstavljalo je prvi kontinuirani napor zbog planinarske staze koja je vodila neprekidnom uzbrdicom, ali je i taj izazov uspješno savladan. Odmor je dočekan s užitkom u divnoj maloj šumovitoj zaravni s neobično razgranatim stablima, neposredno pored drvenog planinarskog mosta.
 
Skola 2017 25
 
Pridržavajući se uz sajle usidrene uz stijene, čitava se grupa lako izvukla na vrhove grebena koji je sada vodio prema zapadu u pravcu morske obale. 
 
Skola 2017 26
 
Skola 2017 27
 
Naš sigurnosni logističar Mate Balov održavao je prilično visoku razinu razonode među polaznicima škole, a zbunjivao nas je načinom svog kretanja kroz ovaj teren - nakon prebrojavanja čitave kolone od 56 polaznika škole on bi se nekim čudom sa začelja nakon svega 5 minuta našao ispred čela kolone, udobno zavaljen među stijenama odmarajući se dok mi ne stignemo do njega. Nismo bili sigurni da li ilegalno koristi neki priručni teleport ili se nevidljivo provlači kroz neke podzemne tunele i prečice, ali nam je jasno da smo mu sasvim nesukladni po kondiciji i brzini kretanja. Stoga nas je neprestano oduševljavao svojim savjetima, pričama iz iskustva i povremenim vratolomnim pretjecajnim stazama po rubovima grebena. "Mate, znamo da smo ti dosadni, ali preživio si ti i teža iskustva" – bio je konačan zaključak na njegova neočekivana pojavljivanja tokom trase. Da ga nema – trebalo bi ga izmisliti.
 
Skola 2017 28
 
Skola 2017 29
 
Dolaskom na vidlilicu iznad Brela imali smo vremena za duži odmor i pauzu za "ruksak-ručak" na predivnom i neopisivom grebenu koji je povezivao pogled na središnji masiv Biokova i obalni pojas s otocima srednje Dalmacije. Ova savršena lokacija za fotografiranje u potpunosti je iskorištena na prekrasnom toplom jesenskom suncu.
 
Skola 2017 36
 
Nakon ove lokacije staza nas je vodila po samom vrhu grebena prema zapadu – prizor za pamćenje, u okruženju u kojem nije bilo jasno da li je ljepše promatrati obalu i otoke s lijeve strane, veličanstvenu otpornu vegetaciju po vrhu grebena ili šumovite udoline među grebenima Biokova s desne strane.
 
Skola 2017 30
 
Skola 2017 31
 
Posjetili smo nekoliko specifičnih geoloških lokacija, "Biokovsko oko", duboku jamu uz stazu i nakon toga markiranu lokaciju "Nevistina Stina" gdje nam je vodič Sanja Marinov ispričala legendu o nastanku stijena na ovom planinskom prijevoju.
 
Skola 2017 32
 
Skola 2017 33
 
Skola 2017 34
 
Skola 2017 35
 
Spuštanje prema magistrali i završnoj točki današnje trase odvijalo se bez ikakvih problema, te smo nakon trase od 8 sati hoda po današnjoj ruti utvrdili da smo sve uspjeli lako savladati za sat vremena manje od planiranog. Dolazak u restoran na magistrali iznad Stomarice gdje nas je vjerni vozač autobusa s nestrpljenjem očekivao proslavili smo uz kavu ili pivo: to je nakon ovog predivnog dana bio je finalni "gem-set- meč" poen. Po povratku u Splitu autobus je zaustavila HGSS ekipa i izvukla našeg Matu iz busa – direktno na teren zbog hitne intervencije. Njegov dan očito još nije bio gotov.
Hvala svima koji su nam pružili šansu za ovu trasu i s nestrpljenjem je čekamo opet u planu mosoraških izleta.
 
Tekst i fotografije: Goran Ergović
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com