Mosor u plamenu

PDFIspis

Pozar 21Veliki šumski požar koji je u ponedjeljak 17. srpnja 2017. zahvatio ogromnu površinu na potezu od Tugara do Mravinaca priprijetio je i našem planinarskom domu "Umberto Girometta" ali je zahvaljujući nadljudskim naporima sačuvan od plamena.

 

 

Prvi je do planinarskog doma u ranim poslijepodnevnim satima stigao naš domar Špiro Gruica koji je odmah započeo s polijevanjem vodom škura i prozora te okolnih stabala, dok se vatra u međuvremenu iz Zagrađa već popela do ruba šume crnog dalmatinskog bora na Ljuvaču. 

S obzirom na alarmantnost situacije i ugroženost objekta, ali i domara koji se sve to vrijeme nalazio gore, u dva navrata je intervenirao kanader. Naravno da nije bila moguća intervencija zemaljskih vatrogasnih snaga zbog kritičnosti situacije u mjestima u podnožju Mosora gdje su bile ugrožene i kuće ali i ljudski životi što je svakako prioritet gasitelja. Stoga je na teren odmah poslana prva interventna ekipa od strane HGSS-a kako bi pomogli u sprječavanju širenja požara na Ljuvaču. 
 
Pozar 15
 
Odmah po dolasku pristupilo se izradi protupožarnog koridora na južnom rubu šume kako bi se onemogućilo širenje plamena prema heliodromu i stvaranje vatrenog obruča oko Ljuvača te postavljanju linije na 100 m zapadno od planinarskog doma koju su cijele noći držali pripadnici splitske stanice GSS-a.
 
Pozar 16
 
Zahvaljujući ovim intervencijama, vjetru koji je promijenio smjer, pokošenoj travi na livadi, ali i crnom dalmatinskom boru koji ne gori ni približno tako brzo kao alepski bor, daljnje širenje požara je zaustavljeno. Time naravno još nismo bili ni blizu kraja borbi za očuvanje Ljuvača jer je žar tinjao pod zemljom, u korijenju stabala i debelom sloju humusa prijeteći rasplamsavanju vatre pa se odmah pristupilo cjelodnevnim dežurstvima od 0 do 24h koja su potrajala sljedećih 6 dana i na njima se izmijenilo stotinjak volontera, Mosoraša, pripadnika HGSS-a, članova raznih udruga te pojedinaca.
 
Pozar 12
 
Pozar 01
 
Za to se vrijeme patroliralo opožarenim terenom i na svaku i najmanju pojavu dima ili žara žurno na tom mjestu razgrtala zemlja i humus te polijevalo vodom iz brentača. Mukotrpno, ali s obzirom na veliki odaziv gasitelja iznimno uspješno obavljena zadaća. 
 
Pozar 14
 
Pozar 17
 
Pozar 03
 
Pozar 04
 
Pozar 05
 
Pozar 02
 
Pozar 06
 
Istovremeno su počišćene pristupne staze planinarskom domu, posebice ona preko Zlatne jame gdje je šuma najviše i stradala, te su tom prigodom ispilane izgorjele grane s borova tik uz stazu koje bi pod udarima vjetra mogle ozlijediti posjetitelje pl. doma.
 
Pozar 07
 
Pozar 09
 
Pozar 08
 
Pozar 10
 
Ono što nas sad očekuje je sanacija terena i priprema za pošumljavanje opožarenog područja koju planiramo zajedno s Hrvatskim šumama provesti tijekom jeseni te radovi na protupožarnoj zaštiti kako bi u budućnosti Ljuvač brže i lakše obranili od požara. Također se nadamo žurnoj intervenciji HEP-a u zamjeni izgorjelog stupa elektro voda uslijed čega je planinarski dom „Umberto Girometta“ trenutačno bez električne energije.
 
Pozar 20
 
Ovom bi se prigodom zahvalio svim Mosorašima, pripadnicima HGSS-a, posadi kanadera HRZ-a, pojedincima i udrugama koji su na bilo koji način pomogli u obrani planinarskog doma od ovog katastrofalnog požara, ali i brojnim članovima Društva koji su u ponedjeljak priskočili u pomoć vatrogascima i mještanima te uz pripadnike HGSS-a pomagali u gašenju požara na području Žrnovnice, Kile, Strožanca…
 
Vaš ponosni predsjednik,
Vinci