Mosoraši najbrži na Velebitu

PDFIspis

Velebit malaMalo ljudi razumije ljude koji trče, a još manje njih one, koji trče po planinama, tako da smo se taj vikend u Starigradu često susretali sa pitanjem zašto to radimo. Iako će svatko imati svoj odgovor na to pitanje, mogu reći da nas sve veže ljubav prema planinama i trčanju. Velebit Trail je prva i kako se organizator voli hvaliti, najkultnija trail utrka u Hrvatskoj, koja je ove godine doživjela svoje petnaesto izdanje.

 

Karavana Sikira (članova odsjeka planinskog trčanja HPD Mosor op.a.) se u petak uputila prema Paklenici, jer je start utrke za većinu kategorija bio u subotu u 7h, dok oni, koji su se natjecali od 50 milja, trebali startati već u ponoć. Noć nije ni pala, a već ispraćamo Danu i Keča, jer oni moraju busom krenuti prema Baškim Oštarijama, gdje je startna točka utrke od 50 milja. Mi ostali se lagano spremamo u krpe. Subota ujutro, šest sati. Prva mi je misao da je već vruće. Tijekom svake utrke se bar jednom zapitam što je meni ovo trebalo? Ovaj dan, s obzirom na vremenske prilike, utrka nije ni trebala početi da se zapitam to pitanje. U sedam sati start za kategorije od 26 i 42km. Rijeka od dvjestotinjak natjecatelja se uputila prema bespućima Velebita. Prva kontrolna točka, Ramići. Nakon nekih 5km uspona, noge su mi već teške. Srećom, put do druge kontrolne točke na Rujnu je poprilično ravan. Tu se nalazi okrijepna stanica i to je ujedno mjesto spajanja kategorije od 50 milja s onima od 26 i 42km. Njihova utrka traje već nekih desetak sati i znakovi umora na njihovim licima, nakon neprospavane noći su jasno vidljivi. Staza do treće kontrolne točke, koja se nalazi na Stražbenici, vodi kroz šumu. Volonteri me pitaju kako sam, a ja im odgovaram da mi vjera ne brani, da bi sada vjerovatno odustao. Oni me naravno bodre, a ja se upućujem prema grebenu. Bunar Marasovac, oaza negdje na krovu Velebita. Prvi put da sam tijekom utrke uživao u okolnim pejzažima. Putem susrećem ultraše (natjecatelje u kategoriji od 50 milja op.a.). Međusobno se bodrimo. I onda nakon dvadesetak kilometara uspona dolazim do Vaganskog vrha. Iako sam tek na pola puta, odmah mi je lakše, jer put sada vodi više manje nizbrdo. Ne uživam previše u pogledu, već se upućujem prema četvrtoj kontrolnoj točki, Čičinoj dolini. I tada doživljavam trenutak spoznaje, prvi sam u kategoriji od 42km. Nastojim ne razmišljati o tome, jer ima još puno do cilja i krećem do šeste kontrolne točke, Ivinih vodica. Tu po prvi put u utrci vidim poznato lice, Danu. Iako je do tada prošao dvostruko više kilometara od mene, izgleda poprilično svježe. Postavljamo si isto pitanje i dobivamo isti odgovor; obojica smo prvi u svojoj kategoriji. Zaželili smo sreću jedan drugome i krećemo, svatko sa svojim tempom, prema cilju. Planinarski dom Paklenica je sedma kontrolna točka, tu već počinjem razmišljati gdje je drugoplasirani u odnosu na mene. Na putu do izlaza iz nacionalnog parka Paklenica i osme kontrolne točke, noge me prestaju slušati i ne mogu više trčati. Nastavljam hodajući, cilj je blizu, jako blizu. Više me ne zanima gdje je drugoplasirani, samo želim završiti utrku. Ulazak u cilj u svakoj trail utrci je poseban doživljaj, kojeg je teško opisati, tako da ne trebate očekivati da vam opišem ovaj. Par minuta poslije mene Dane završava svoju utrku i Mosor ima pobjednike u muškoj kategoriji od 42 km i 50 milja!

 

Velebit 02

 

Kako je cilj svega nekoliko metara od mora, ubrzo je uslijedilo zasluženo kupanje. Nismo trebali čekati dugo na novo slavlje Mosoraša, jer je nakon Borisa Koračka, koji je završio utrku kao deveti na 42km, u cilj ušla Eva Tušar kao prva istoj kategoriji.

 

Velebit 04

 

Velebit 01

 

Kako bi bilo nepravda ne spomenuti i ostale Sikire, koje su završile utrku, evo i ostalih rezultata; Maja Blašković je završila osma, a Boris Bakalić trideset i peti na 42km.

 

Velebit 05

 

U kategoriji od 26km Zrinka Deur Šarić je bila šesta, Antonela Banovac dvadeset i peta, dok je Mihovil Selak bio četrdeset i prvi.

 

Velebit 03

 

Nenad Keč je nakon Odiseje, koja je trajala preko sedamnaest sati, završio kao šesti na 50 milja. I na kraju jedno veliko hvala izborniku Oliveru Vidoviću, jer da njega nije bilo ja ne bih bio na ovoj utrci, a kamoli osvojio prvo mjesto.

 

Tekst: Ivo Čupić

Fotografije: Oliver Vidović

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com