Planinarski pomladak kroči, znoj se s lica toči

PDFIspis

ILIRSKA RIJEČNA STAZA 008Kasni peti mjesec obradovao nas je izuzetno toplim vremenom i vrućinom. Prva asocijacija : kupaći kostim, šeširić , maska i peraje… Ali, sjedamo u šezdeseticu i krećemo. Ljubazni kondukter je raspalio klimu „da dici nije vruće..“ a mislim se ja – ne zna on šta nas tek čeka! 

 
 
 
Omiš , prekrasni grad između planine i mora,  ušće tirkizne rijeke , opjevane Cetine – biser je hrvatske obale. Iz njega prirodno putevi vode u zaleđe, a krajolik sam po sebi budi pustolovni duh.  Eto, takav je Omiš!
Krećemo iz Zakučca , starog sela Poljičke republike gdje je danas u stijeni maleno svetište sv.Leopolda Mandića.  Baš na tom mjestu smo spasili jednu zalutalu žabu i vratili je u potok. Izgubila je orijentaciju zbog naše bučne najezde i neko vrijeme se pravila mrtva, a onda polako otplivala prsnim stilom. Promatrali smo i mamu patku s paperjastim pačičima, kako ih grije ispod svoga krila.  Posred potoka humci s bijelim kalama .I potočić žubori … 
 
ILIRSKA RIJEČNA STAZA 006
 
Mi lagano uzbrdo , vidik sve širi, a stazica ugodna . Putem učimo o mnogim ljekovitim ili zaštićenim biljkama, čitamo informativne table. Saznajemo sve i o zmijama ovoga kraja. Od poučne staze Leopolda Mandića odustajemo jer ona vodi u stijenu koja je izložena nemilosrdnom suncu – nju ćemo ostaviti za neke jesenske ili zimske dane. 
 
ILIRSKA RIJEČNA STAZA 007
 
ILIRSKA RIJEČNA STAZA 008 1
 
Naš put ide dalje lagano silazeći sve više do rijeke, gubeći visinu pa se penje lijevom obalom Cetine uz nekoliko uređenih vidikovaca na kojima naravno, jedemo – netko jabuku netko sendviče, pa tako okrijepljeni novom snagom gazimo u šumu. Praiskonska je to šuma, gotovo prašuma nerazmrsiva, ali staza sigurna raskrčena i uređena. Zapravo prastari je to put kojim je zaleđe komuniciralo ( Čišle, Ostrvica, Zvečanje ) s Omišom na magarcima i konjima , jer putovati i trgovati se mora…
 
ILIRSKA RIJEČNA STAZA 010
 
ILIRSKA RIJEČNA STAZA 014
 
Na vidikovcu Peovo smo se zadržali  - naravno na ručku :) i dobro odmorili  uz divan pogled na kanjon Cetine , prisjetivši se malo i povijesti tog kraja : gusarskih „strijela“, Turaka, Mlečana, slanica, carine…naši bivši školarci, sada već „diplomirani“ planinari vade zamke iz ruksaka pa vježbaju čvorove i ostala praktična znanja.  
Vrijeme brzo leti, djecu zove sladoled u Omišu ,kao što starije doziva kavaaa.  Oni koji nisu ponijeli dovoljno vode , sanjaju o vodi :)  Nizbrdice, uzbrdice, puteljci, ploče , vidikovci – film se vrti obrnuto i eto nas u Omišu na kavici, sladoledu, vodi, i s posebnim zadovoljstvom – nogama u Cetini. 
 
Tekst i fotografije: Maja Prizmić
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com