Izlet na Bitovnju (BiH), 30.04.-01.05.2017.

PDFIspis

Lopata05malaPozivamo Vas da nam se pridružite na izletu na Bitovnju i nama srcu dragu Lopatu s planinarskim domom gdje nas očekuju naši dragi planinarski prijatelji iz Kreševa kod kojih se uvijek osjećamo kao doma.

 

 

 

Dinamički plan izleta:

 

nedjelja, 30.04.2017. g.
 
07:00h polazak autobusom sa Sukoišanske, putem pauza u Jablanici
12:30h dolazak u Kreševo (640 m) i početak uspona do planinarskog doma "dr. Augustin Tvrtković" na Lopati (Bitovnja)
 
Bitovnja je hidrografska razdjelnica crnomorskog i jadranskog sliva, jer na njoj izviru rijeke Željeznica i Crna rijeka koje pripadaju slijevu Bosne (crnomorski sliv), te pritoke Neretve (jadranski sliv) Trešanica i Kraljušćica. Stoga je i sama planina bogata vodom i mnogobrojnim izvorima. Do visine od 1500 m prevladava šuma, dok su u višim dijelovima planine prevladavajući nepregledni pašnjaci. 
 
Lopata 02
 
15:00h dolazak na Lopatu (1324 m), ručak
 
Planinarski dom "dr. Augustin Tvrtković" kojim gospodari naše pobratimsko društvo PD “Bitovnja” iz Kreševa se nalazi na sjeveroistočnim padinama planine Bitovnje, na proplanku Lopata okruženom mješovitom bjelogorično-crnogoričnom šumom. Dom je građen u kombinaciji kamen-drvo, a ima podrum, prizemlje, kat i potkrovlje. U prizemlju se nalazi sanitarni čvor s tuš kabinama s toplom vodom. Strujom se opskrbljuje iz električnog agregata, a vodom iz vlastitog izvora. Sobe su grijane, a izvrsna hrana i zabava zajamčeni!
 
Lopata
 
17:00h odlazak na vidikovac Opogor (1372 m) s kojeg se pruža pogled na okolne planine Bjelašnicu, Treskavicu, Jahorinu, Trebević i Romaniju, a za polaznike naše opće planinarske škole tu započinje vježba iz bivakiranja
20:00h večera i zabava
 
009
 
 
ponedjeljak, 01.05.2017. g.
 
07:30h buđenje i doručak
08:30h uspon na Inač
 
Lopata06
 
10:00h dolazak na Inač (1437 m)
 
S Inača se za lijepa vremena pruža nezaboravan pogled na Sarajevsko polje i planine koje ga okružuju, Bukovik, Romanija, Trebević, Igman i Bjelašnica, ali i na dugački planinski lanac Vranice s Matorcem, Smiljevom kosom, Vitreušom i  Bitovnjom.
 
10:30h silazak u Kreševo
11:30h dolazak  Kreševo
 
Kreševo je stari bosanski kraljevski grad, a vjerojatno je najpoznatije po Franjevačkom samostanu iz 14. stoljeća. i znamenitoj Kreševskoj povelji iz 1434. a čiji se original čuva u Dubrovniku. Grad je svoju povijesnu važnost stekao prvenstveno zahvaljujući bogatim rudokopima u blizini iz kojih su se vadili srebro, bakar, živa i olovo.
 
Lopata 01
 
12:30h polazak prema Splitu, putem pauza u Konjicu
19:00h dolazak u Split
 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22h, odnosno petkom od 08 do 12h.
Težina ture: K2 - T1
Prehrana: pl. dom je opskrbljen hranom i pićem
Prijevoz: autobus
Potrebna oprema: obavezne planinarske gojzerice, ostala oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, osobna i planinarska iskaznica, hrana i piće
Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365
 
ZBOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE OBAVEZNO SA SOBOM PONIJETI OSOBNU ISKAZNICU ILI PUTOVNICU!
 
A kako nam je zadnji puta bilo na Lopati i Inaču možete vidjeti na ovom LINKU
        
Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do 5 dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 ili manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu. Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Vodič zadržava pravo izmjena i dopuna u programu izleta ovisno o okolnostima.
 
Kondicijska zahtjevnost:
K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)
 
Tehnička zahtjevnost :
T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)