Promina - planina s tisuću kilometara staza

PDFIspis

Promina 08Kako je start utrke Veliki točak bio u 09:30, trebalo se malo ranije probudit, usto ne probudit ženu, dijete, punicu i punca (koji spavaju u dnevnom boravku jer su na proputovanju kroz Split),  dok na brzinu spremaš kavu, doručak, ruksak i opremu za trčanje. Sve u zadnji čas, uostalom kao i ovaj tekst.

 
 
Do Drniša bez problema, cesta prazna, na prijavama mala gužva, lagano zagrijavanje, upute organizatora i vrijeme je za start.
 
Promina 07
 
Promina 05
 
Promina 01
 
Dane, Fićo i Duje kreću silovito, pokušavam ih pratiti, ali nakon par kilometara odustajem, ubacujem u nižu, dug je uspon do Čavnovke. Oni nastavljaju u istom tempu i nakon par minuta izgubim ih iz vida.. opet sam, kao na svakoj utrci.. nemam pojma di sam, prvi put sam na Promini, ali dobro je označeno pa nema frke. “Samo prati zastavice, ne možeš se izgubit”, koliko sam to puta čuo od ogranizatora, a još vise od trkača “kako smo se izgubili”. Dok trčiš u skupini ili barem vidiš ekipu ispred sebe onda je “mozak na pašu” desna noga ispred lijeve, lijeva ispred desne i tako do cilja, a kad si sam to postaje drugi sport. Stalno nešto mozgaš, di su zastavice, jesam li na dobrom putu, di je kontrolna, kad će okrepa…I tako do cilja. 
Do vrha pretežno makadam plus par težih uspona popraćenih sa viskom temperaturom i nedostatkom vode i hlada. Sva sreća što postoje okrepe inače bi vjerojatno odustao.
Nakon vrha većinom nizbrdo, malo zahtjevniji teren sa sajlom, što mi i odgovara, a  nakon sajle Dane i Duje, a što rade – traže put, Fićo ga je našao jer ga nije bilo s njima.
Nastavljam u dobrom društvu par kilometara. Duji očito nije odgovaralo, pa nas je ostavio, Danu nije baš bilo briga zašto Duji ne paše, a ja sam tija vidit šta je Duje zamiria.
Hvatajući Duju, uhvatim Fiću, malo ćakulamo, ali ni njemu nije do priče. Nastavljam dalje, zadnja okrepa, kazu “još malo do cilja”. Najčešće to “malo” bude najteže, znaš da si blizu, a znaš da s iscrpljen i da nemaš snage potrčat. Sunce prži, vode nemaš već od zadnje okrepe jer kažu “još malo do cilja” pa ti i ne treba kad je “još malo do cilja”.
Mate iz Tomislavgrada me sustiže malo prije doma na Promini, ne pružam otpor, samo šetam.
Nakon skoro četiri sata lutanja po Promini, napokon cilj, voda i dobro društvo.
 
Sažetak:
Prošlu subotu cure i momci s Mosora pohodili su Promina trek, 3. izdanje, a ujedno i 3. kolo DTL.
Nakon odrađenih priprema tijekom zime 2016/2017 te Marjan trail-a i Imber trek-a  izbornik Ola na Prominu šalje Sikire u sastavu:  Zrinka, Maja alias Sonja, Mare, Ane G., Petra B., Martina, Eva, Antonela, Meri, Merien, Janja, Aurora, Dane, Fićo, Ivo,Ivan, Tino, Boris, familija Čulić, na čelu sa najmlađim trekerom Lovrom,  i mene.
 
Promina 02
 
Nastupamo u sve tri kategorije, 30 kilometarski  Veliki točak, 20 kilometarski Mali točak i 10 kilometarska špilja Liliuša.
 
Promina 04
 
Cure su naravno bili uspješnije i pobrale su 3 medalje, Zrinka prva, Mare druga na 20 km , Sonja druga na 30 km dok mi muški smo uhvatili brončanu.
 
Promina 03
 
Hvala organizatorima, volonterima na okrepnim stanicama i direktoru utrke što nas je izvozao po Promini, vidimo se i 2018. 
 
Promina 06
 
Tekst: Boris Koračak
Fotografije: Oliver Vidović
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com