Prvi Dugootočki trail

PDFIspis

Dugi 08Proteklog vikenda u subotu 18.3.2017., održana je prva trail utrka na Dugom otoku u organizaciji agencije „Mountaintraveller Croatia“ , na kojoj su natjecatelji imali priliku izabrati dvije staze – Bay Green u dužini od 10 km i visinske razlike 330 m, koja je od zajedničkog starta u mjestu Sali prolazila pored uvala Magrovica, Jaz i Tripuljak, preko polja, maslinika, makadama i cestovnih dijelova sve do najvišeg vrha, utvrde Grpaščak na 146 m/nv, s ciljem u uvali Mir pored slanog jezera, te stazu Cliff Blue u dužini od 23 km i visinske razlike 720 m, koja je pored već opisanih dijelova u sklopu parka prirode Telašćica sudionicima pružila poseban osjećaj prolaska stazom uz strme litice klifova naziva „Stene“ od kojih neki dosežu visinu i do 160 m nad morem, sve do lokaliteta „Skrača“ u kojem su mještani i prolaznici od razbacanog plošnog kamenja slagali kamene figure u neobičnim i začuđujuće postojanim formacijama čovječuljaka, prkosno uspravnim unatoč jakim naletima vjetrova s mora, da bi se staza kružnim putem vraćala pored slanog jezera i uvala većim dijelom istog puta natrag, s ciljem u mjestu Sali. 

Odluka je pala da se putuje istog dana, što je s obzirom na polazak tri putnička broda organizirana isključivo za prijevoz natjecatelja iz Zadra do Dugog otoka u 7.30 sati, značilo rani polazak i još raniji ustanak mosoraša nemirnih nogu u sastavu: Sina, Ivan Lolić, Ane Gregov i moja malenkost, pa se tako mala karavana krmeljivo veličanstvenih oko 5 sati ujutro veselo zaputila put rampe na Dugopolju.
 
Dugi 04
 
Dolaskom u Zadar zahvaljujući korisnoj Ivanovoj informaciji pronašli smo fenomen koji u Splitu ne možeš naći niti u najakutnijem stanju fatamorgane – a to je Parking bez naplate (u blizini centra grada) na kojem to i piše:)!
 
Dugi 05
 
Put do Salija kratili smo ćakulom i druženjem s ostalim članovima Mosora i prijateljima s utrka (Antonela Banovac, Verica Vidić, Marko Herman,…) i za nešto više od sat i pol vremena uplovili u žižu užurbane i uzbudljive otočke atmosfere koja je i one najpospanije vrlo brzo razbudila. Već se na samom početku moglo naslutiti da je organizacijski tim utrke dobro uigran, iako se radilo o prvoj utrci ovog tipa na otoku na koju se prijavilo oko 550 ljudi, većih zastoja ili problema u preuzimanju startnih paketa s brojevima nije bilo, pa smo se zaputili na start uz zvukove tovareće mužike.
 
Dugi 03
 
Duža staza kojom smo krenuli započela je kao asfaltna zmija dugim uzbrdicama i pokojom nizbrdicom uz izmjenu dijelova makadamskog puta, kilometri su prolazili i eto nas na najvišem vrhu – utvrdi Grpaščak, jednoj od kontrolnih točki i okrijepnih stanica na kojima je bilo vode, napitaka, slanog i slatkog u izobilju. Put nas je dalje vodio nizbrdo do uvale Mir i slanog ljekovitog jezera, prirodnog fenomena otoka koje se podzemnim kanalima puni slanom vodom iz mora i ljeti navodno dosegne temperaturu i do 33 C°, što je s obzirom na neuobičajeno topao dan za ožujak i bunceke mišića listova na nogama već sada mamilo na točavanje.
 
Dugi 07
 
Nekoliko tovara koji su bili parkirani u uvali profesionalno su pozirali za svaki selfie i time dokazali da i autohtone dalmatinske životinje u malim otočkim mjestima prate moderne trendove.
Poslije mirnih uvala dolazimo do druge otočke krajnosti - znamenitih litica divljih stijena s čijih se vrhova pruža uistinu veličanstven pogled na more i ponor ispod klifova, dok naleti vjetra svjedoče silini i snazi koja je oblikovala ovaj kršni kraj po čijim nazubljenim vrhovima sada lepršaju šarene tenisice. 
 
Dugi 06
 
Kontrola nas očekuje pored okamenjenih patuljaka načičkanih u podnožju stjenovite uvale, te se kružno vraćamo puteljkom kroz uvalu Mir i nastavljamo više-manje istim putem natrag uz neprestano bodrenje i široke osmijehe mještana, zadnji dio puta kroz polja i maslinike te dio ceste do cilja, noge i asfalt vode burnu svađu a glava jedva čeka ugledat napuhane „Red bull“ bikove. Bingo! Želja uslišena, ali kako to uvijek biva na utrkama, čim ti noga pređe ciljnu liniju poželiš da nije kraj… 
 
Organizator je osigurao sudionicima utrke prostorije za presvlačenje i tuševe, pa smo se tako miomirisni i osvježeni zaputili na ručak u kojem su podjednako mogli uživati vegetarijanci i mesojedi s garancijom da svoju praznu zdjelicu hrane možemo višekratno puniti :)
Poslije ručka otišli smo posjetiti mjesnu knjižnicu koja je zapravo puno više. Iako minijaturne veličine ispunjena knjigama domaćih i stranih autora, oblijepljena je po svim zidovima uključujući i strop, plakatima i fotografijama poznatih filmova, glumaca i omota glazbenih albuma. U jednom kutu pijanino, u sredini prostorije teleskop, u drugom udobni kauč na kojeg se dok si reka keks ugnijezdia Sina, no nažalost, iz te pozitivne opuštajuće „Sun is shining, theweather is sweet“ atmosfere u kombinaciji domaćeg dnevnog boravka i studentske sobe prenuo nas je glas očigledno nadzornika knjižnice: „Zatvoreno je, doša sam samo na wc, koliko vas je to u sekundi ušlo?“ Vani nas je ispratio njegov pogled domaćice koja u nevjerici gleda grupu marširajućih mrava pored kutije od kruva.
 
Dugi 02
 
Uskoro se počeo bližiti kraj našeg ostanka na otoku, Ivan i Ane su hrabro podnijeli žrtvu čekanja reda za kupnju karata za katamaran dok smo Sina i ja smo još malo „kontemplirali“ uz zvukove dobrih stranih i domaćih hitova koji su cijelo vrijeme ugodno plovili iz zvučnika sa  stage-a organizacijskog odbora. 
Bilo je jasno da je cijelo ovo malo mjesto itekako uzbuđeno i ponosno što se ovakav, za njih ipak neobičan događaj, odvija upravo pred njihovim kućnim pragom, mještani su spontano  izražavali svoje veselje i radost na svakom koraku pa se tako moglo čuti: „Trči se maraton!“
Prije povratka u Split karavana je obavila „spizu“ u Decathlona i oprostila se od prekrasnog zadarskog arhipelaga uz kavu i slatko, čime je misija i službeno dobila završni pečat.
 
Dugi 01
 
Još jedna utrka koja nas je provela kroz neke od naših najljepših otočnih uvala, pokazala divne krajolike i onako nam usputno „bacila mamac“ s kojim bi se svim plažicama na otoku ljeti trebalo bolje upoznavati :)
 
Tekst i fotografije: Martina Braović
 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com