Mosoraši na via ferrati Vulin potok

PDFIspis

Ferrata 16Iako smo po godišnjem planu aktivnosti Visokogorske sekcije HPD Mosor osmislili po jednu mjesečnu akciju, iznenađujuće stabilni dani sredine ožujka nagnali su nas da napravimo i bonus. Izbor je pao na penjanje via ferrate Vulin potok pored Blagaja u Bosni i Hercegovini, jer je mjesec dana ranije stigao poziv našeg dugogodišnjeg mostarskog i prenjskog prijatelja Anesa Volodera.

 

Pozitivan odgovor nije trebao dugo čekati i u nedjelju 12. ožujka nas deset se skupilo u Blagaju gdje su nas dočekali Anes, Bole i Mujo koji su nam pretprošle zime bili domaćinima i na Veležu. Na brzinu rješavamo nabavku ćevapa i kobaja u obližnjoj mesnici, pa pravac ferrata!

 

Via ferratu su osmislili i izveli članovi omladinskog kluba „Novi val“ iz Blagaja, a idejni začetnik joj je poznati bosansko-hercegovački penjač Salih Mulaosmanović – Sale. Cijelo područje raspolaže i sad već velikim brojem uređenih sportskih smjerova, a unutar samog kampa se nalaze i tri umjetne stijene. Ukratko, savršeno odredište za sve zaljubljenike u sportsko penjanje. 
 
Ferrata 01
 
U Eko centru Blagaj nas dočekuje voditelj Sanel koji nas upoznaje s kapacitetima i bogatim potencijalom istog. Nešto kasnije će doći Adnan koji je predsjednik "Novog vala". Sinoć je bio na vlastitoj svadbi, pa mu nije za zamjeriti za spavanje"dokasna" :)
 
Odmah navlačimo opremu i za Anesom krećemo u korito Vulinog potoka kroz koji je provedena ova atraktivna ferrata koja izlazi na visoravan Veleža. Vulin potok je lijeva pritoka Bune koja izvire nedaleko ovog mjesta, a gdje se nalazi nadaleko čuvena tekija koju ćemo naravno kasnije i posjetiti.
 
Ferrata 02
 
Ferrata 03
 
Ferrata 04
 
Svi imamo obaveznu kacigu na glavi, a za osiguranje koristimo setove za ferrate, nikakve improvizacije sa zamkama/gurtnama i karabinerima s maticom na jednom ovako ozbiljnom osiguranom putu ne dolaze u obzir. Faktor pada na njima može dosegnuti veličinu i do 5, što nikakva improvizacija ne bi podnijela. 
 
Ferrata 05
 
Ferrata 06
 
Ferrata 07
 
Ferrata je odlično provedena, ambijent uvelike podsjeća na nama poznatu Malu Paklenicu s visokim liticama s obje strane klanca. Nedostaje samo Winettou i jata bjeloglavih supova. Ova potonja, ne Winettou, se pokušavaju reintroducirati u blagajske stijene. Kako nam je Anes objasnio, pred sami početak zadnjeg rata jato je potrovano i na taj je način ovaj krajolik značajno osiromašen za ovu veličanstvenu pticu od kojih se po Anesovim riječima nekada crnilo nebo nad vrelom Bune. Što nije ni čudo kad se uzme obzir da im raspon krila može doseći gotovo 3 metra. U kampu se u volijeri nalazi par bjeloglavih supova za koje se nadamo da će u budućnosti napraviti potomke i da će nadolazeće generacija penjača i planinara uživati u pogledu na njihov let iznad blagajskih stijena.
 
Ferrata 08
 
Ferrata 09
 
Ferrata 10
 
Kroz ferratu napredujemo sigurno, pazeći na rastojanje da nikad nisu dva penjača na istom „pramenu“ kako se u slučaju eventualnog poskliznuća i pada ne bi ozlijedila sljedeća osoba u liniji. Danas ćemo na savladati 370 m visinske razlike na nekih 1000 m sajle.
 
Ferrata 11
 
Na prvom dijelu je dovoljno hvatišta, a skale zabušene u stijenu da posluže kao nožišta dodatno olakšavaju uspon. Oprez je ipak potreban, jer ima dijelova na kojima se zbog nedostatka hvatišta neophodno se potrebno povlačiti čak i za sajlu što bi svakako trebalo izbjegavati zbog potencijalnog oštećenja iste.
 
Ferrata 12
 
To posebice vrijedi za zadnji skok visine 15-ak metara na kojemu se je jedna dionica provedena dijagonalno preko ruba povećavajući na taj način mogućnost klizanja ruku, usprkos rukavica na njima, preko sajle. U svakom slučaju, ova viaferrata zaslužuje pozornost svih zaljubljenika u osigurane planinarske putove ponajviše zbog iznimno atraktivnog okruženja divljine Vulinog potoka, a autori iste pohvale za iskazanu kreativnost.
 
Ferrata 13
 
Guštali smo u svakom trenutku, kujući planove o povratku na nju i kružnoj turi preko tvrđave Herceg Stjepana Kosače. Danas za nju nije bilo vremena, jer je postojala opravdana bojazan da će nam se ćevapi ohladiti, a pivo ugrijati. To sebi ne bi oprostili!
 
Ferrata 14
 
Ferrata 15
 
Više fotografija s ovog uspona možete pogledati klikom na ovaj LINK
 
Tekst: Denis Vranješ
Fotografije: Sanja Marinov i Denis Vranješ 
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com