Mosorova škola na Vilaji

PDFIspis

Vilaja 12Eto nakon što smo na prošlom izletu naučili kako pružiti pomoć unesrećenom  stiglo je vrijeme da naučimo kako se orijentirati i ne izgubiti  na planini. Po pravilu svi smo se okupili u dogovorenom terminu na polazištu i krenuli put Vilaje u trogirskom zaleđu kako bi „odradili“ drugi izlet opće planinarske škole.  

 

 

 

Nakon 45 minuta vožnje  kaštelanskom magistralom stigli smo u selo Prapatnica gdje smo, nakon prve jutarnje kave, započeli svoje izletničke aktivnosti.

 

Vilaja 01

 

Vilaja 02

 

Vodič Suri nas je poveo markiranom stazom prema prvoj točki izleta Crnom vrhu koji sa svojih 738 m nadmorske visine čini najviši vrh Vilaje.  Na putu prema vrhu  radimo male pauze kako bi se malo odmorili i upoznali sa lokalitetom.

 

Vilaja 03

 

Vilaja 04

 

Na vrh stižemo u planirano vrijeme. Tu vodiči  pokazuju Stalnu točku geodetske osnove 301 Prapatnica i govore zbog čega je ona bitna i što znači za planinara. Nakon toga  vodič Suri započinje sa vježbom snalaženja u prostoru gdje uz pomoć karte, kompasa  i specifičnih obilježja prostora svi uče kako odrediti lokaciju na kojoj se nalaze, kako izmjeriti azimut i kako se korisiti tim informacijama za odrediti smjer kretanja.  
 
Vilaja 05
 
Nakon marende i sa novim znanjima odredili smo smjer u kojem ćemo nastaviti i krenuli u nepoznato....Uspješno pronalazimo nemarkirnu stazu kojom se u koloni kroz gustu makiju i grabovu šumu spuštamo do sela  Ljubitovica.
 
Vilaja 06
 
Vilaja 07
 
Kada smo stigli do ruba  padine uzimamo malu pauzu prije druge vježbe snalažnje u prostoru. U drugoj vježbi polaznici škole podijelili su se u skupine po dvoje ili troje i pomoću karte na kojoj su upisane koordinate  morali su pronaći „paketiće iznenađanje“ koji su bili skriveni u okolici.
 
Vilaja 09
 
Nakon dovršene uspješne potrage okupili smo na dogovorenom mjestu i nastavili put do druge lokacije, vrhu brda Vlaška.  Do vrha koji je na nadmorskoj visini od 440 m stigli smo poučnom „ Stazom zdravlja“ koju su uredili trogirski planinari.  
 
Vilaja 10
 
Na samom vrhu sa kojeg puca predivan pogled na kaštelanski i trogirski zaljev, Marinu te  otoke Šoltu, Mali i Veli Drvenik napravili smo pauzu od pola sata da bi se malo odmorili , razgovarali i uživali u vrhunskom vidiku.  Okrepljeni , vraćamo se prema autobusu koji nas čeka u podnožju staze i krećemo prema Splitu.
 
Tekst: Marijana Mišerda Bajić
Fotografije: Dino Radmilo
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com