Prvi izlet škole

PDFIspis

Mosor 12Doša je i taj dan. Nakon prošlog odgođenog izleta zbog poprilično kišnih uvjeta, ovaj put drugi pokušaj Mosora je uspija. Okupili smo se svi u dogovorenom terminu na dogovorenom mistu i krenili smo u Sitno Gornje na prvi izlet opće planinarske škole i za večinu polaznika prvi susret s planinom.

 

 

 

Vrime nas je ovi put počastilo i mogli smo bezbrižno planinarit i uživat u blagodatima Mosora. U Sitnome nas je dočeka vodič Tolić i svi zajedno smo se u koloni pomalo ali sigurno uputili put planinarskog doma.

 

Mosor 01

 

Mosor 04

 

Na putu radimo kraće pauze od 1-2 min tako da školarcima pričam o Mosoru, pokazujem vrhove i navodim njihove visine itd. Dom je bija prva točka pauze i dužeg odmora za čaj,kavu...Nakon pauze od nekih sat vrimena uputili smo se put Gajne di je u planu bilo odraditi terensku vježbu iz pružanja prve pomoći.

 

Mosor 03

 

U planiranom vremenu stižemo do Gajne, skidamo ruksake i pripremamo se za vježbu. Ekipu sam upozna sa jamom i podacima vezanim za nju, mogli su vidit i sam ulaz u jamu te cili krajolik oko jame. Kada smo se svi smistili i koncentrirali se na vježbu, Dario se predstavio ekipi, ja sam za potrebe vježbe bija unesrećeni i krenili smo s vježbom. Svi su pažljivo slušali i gledali, postavljali pitanja i sudjelovali. Hvala puno prijatelju i medicinskom tehničaru Dariu koji je stručno i temeljito odradija ovu jako jako važnu vježbu. Nadam se i virujen da su školarci povatali i zapantili osnove prve pomoci i da mogu pomoć unesrećenome ako se ikad zateknu u takvoj situaciji u planini.

 

Mosor 02

 

Mosor 05

 

Mosor 08

 

Mosor 10

 

Mosor 11

 

Nakon vježbe ostali smo jos malo na livadi uz marendu i ćakulu. Nakon marende uputili smo se put Šipačke Drage natrag do planinarskog doma i time zatvorili jednu laganu kružnu turu. Silaskom na dom stali smo odmorit još nekih ak min i uputili smo se pomalo put točke polaska u Sitno Gornje.

 

Mosor 07

  

Mosor 06

 

Mosor 09

 

U Sitnome po tradiciji stajemo u lokalni kafić na zasluženi odmor i piće prije dolaska autobusa.

 

U 17 sati uputili smo se u Split i time okončali prvi izlet u nizu ove Škole.

 

Veselim se budućim izletima, nadam se i čvrsto virujen da je ovi prvi izlet postiga svoj cilj i da sam bar donekle uspio u svom naumu. A to je da vas "zarazim" planinama, planinarenjem i svim šta uz to ide i da se istinski zaljubite u takav način života.

 

Tekst i fotografije: Dino Radmilo

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com