Izlet kanjonom Čikole, 17.04.2016.

PDFIspis

Ferata 06Pozivamo Vas da nam se u nedjelju 17.04.2016. pridružite na izletu kanjonom Čikole, gdje će na izboru bit dvije ponuđene ture. Jedna novopostavljenom feratom uzduž desne obale kanjona, a druga s usponom iz kanjona do čuvene utvrde Ključice i s posjetom jezerskom vrelu Torak na ušću Čikole u Krku.

 

Dinamički plan izleta:

 

07:45h okupljanje na Sukoišanskoj

 

08:00h polazak autobusom; putem pauza za kavicu u Drnišu

 

Rijeka Čikola nema stalni površinski tok. Zimi i u proljeće nakon jakih kiša i topljenja snijegova na planinama Svilaji i Promini, pretvara se iz tihe rječice u divlju bujicu, a onda do ljeta opet gotovo potpuno presuši. Dvojni joj karakter očituje i njeno korito. Dok teče kroz Petrovo polje Čikola je mirna, tiha ravničarska rijeka, a sasvim je drugačija kad kod Drniša uđe u kanjon. Upravo ovaj potonji dio koji ćemo i posjetititi je zaštićen kao značajni krajobraz od 1965. g.

Staro hrvatsko ime za Čikolu je Poljšica, a današnji naziv dolazi s Osmanlijama koji su rijeku nazvali Čikojla.

 

Ferata 03

 

10:15h iskrcavanje  na miljevačkom platou grupe A koja ide na feratu; grupa B nastavlja vožnju prema Brnjici

 

Via ferrata kanjonom Čikole u ukupnoj dužini od cca. 2 km je postavljena u listopadu prošle godine od strane vrijednih članova šibenskog HPK Sv. Mihovil. Po cijeloj dužini se pružaju nevjerovatno slikoviti prizori kanjona ove krške ljepotice koja je najljepša upravo u ovo doba godine kad je Čikola puna vode. Stoga nećemo žuriti, već ćemo imati dosta pauza kako bi uživali u pogledu i napunili kartice foto-aparata.

 

Ferata 01

 

Put nas vodi brojnim policama koje su mjestimice uske svega metar-dva, dok su pod našim nogama vertikale visoke i nekoliko desetaka metara, pa je nužan konstantan oprez i uredno korištenje opreme za kretanje ovakvom vrstom puteva. Za kretanje feratom je neophodno nošenje kacige te penjačkog pojasa sa Y setom za osiguravanje, a prethodno iskustvo u kretanju osiguranim planinarskim putovima je poželjno.

 

Ferata 02

 

10:40h iskrcavanje grupe B u selu Brnjici i polazak na turu

 

Prvo se stiže na vidikovac s lijeve strane kanjona Čikole s kojeg se pruža pogled na završni dio kanjona, a posebice je upečatljiv vidik na utvrdu Ključicu s druge strane kanjona. Potom slijedi silazak u kanjon Čikole, gdje započinje nešto zahtjevniji dio probijanja starom stazom, danas obraslom gušćom vegetacijom, do mosta preko Čikole od kojeg započinje uspon do Ključice. Ova velika i jaka utvrda kojom je gospodarila poznata velikaša obitelj Nelipića izgrađena je još u 13. stoljeću na strateški iznimno važnom mjestu gdje je preko Čikole prolazio stari put prema Šibeniku.

 

Ferata 04

 

Dalje nastavljamo prema jezeru Torak i ušću Čikole u Krku. Za Torak se ne može reći da je jezero iako tako izgleda, ali ni da je izvor u klasičnom smislu jer je sličniji jezeru. Zbog neobičnog izgleda i dvojnosti Torak se obično naziva jezerskim vrelom. Put nastavljamo rubom kanjona i uz pogled na ušće Čikole u Krku stižemo u selo Goriš.

 

Ferata 05

 

15:30h okupljanje kod penjališta u stijeni Osoje i povratak prema Splitu; putem pauza za piće u Drnišu

 

18:00h dolazak u Split

 

Prijave za izlet: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata,  a petkom od 8 do 12 sati

Težina ture: Grupa A (K2 – T3) ; Grupa B (K2 – T1)

Prehrana: prehrana je u vlastitom aranžmanu

Potrebna oprema: izletnička- prilagođena vremenskoj prognozi, baterijska lampa, planinarska iskaznica, hrana i piće, a za grupu A je još neophodna kaciga te penjački pojas s Y setom za osiguravanje.

Prijevoz: autobusom

Informacije: u prostorijama Društva, na tel.021/394-365 

Vodič grupe A: Denis Vranješ 091/957-23-79

Vodič grupe B: Boris Tolić 098/488-810

 

 

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.

Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta.

U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.

Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

Kondicijska zahtjevnost:

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)

K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)

K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)

K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

 

Tehnička zahtjevnost :

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)

T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)

T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)

T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)