Sa cepinom ili bez, pitanje je sad?!

PDFIspis

016Oh da! Još jedan vikend bez sniga! Popraćen temperaturama sa Madagaskara (sigurno su ovo oni njihovi pingvini zamutili). Još najbolje da nam u drugom misecu padne snig i iznenadi HAC!

 

 

I tako smo cili tjedan proveli gledajući sve moguće prognoze po netu tražeći neku utješnu koja će imati naslikanu bar jednu (ma i pola, kvarat, daj nešto!) pahulju za nedilju. No luck, no duck, no snow, no sikiriki. Norvežani poznatiji kao yr kažu za nedilju oblačno do 13 sati pa kiša. Aj dobro, dogovor stoji, idemo na Kupres za valentinovo. Romansa u blatu JUspavani se vozimo put cilja druge visokogorske vježbe i sve nam više pada moral, ništa se ne bijeli, samo malo koji vrh vrha u daljini. Ma đe ste sakrili pusti snig? Bit će sa Mujom otišao u Kanadu… Dolazimo na skijalište u Kupresu. Jedna staza otvorena za neke likove šta nose skije i sanjke (šta je ovima?!). Druga nije! I ima sasvim pristojno sniga pri vrhu! Idemo! Okupacija! Juriš! Preko blata do sniga! Ovaj komad snježne padine zauzimamo u ime cepina, dereza i ostalih 20 kila u ruksacima! Moral već malo bolji. 

 

001

 

002

 

Po naredbi bacamo ruksak i konopčetine! Yes! Ma ne bacat nizbrdo! Ups… Ok, odlažemo ruksak i konopčiće, nabijamo kacige na glavu, dereze sa visokim potpeticama (koje neki zovu i šiljci) na noge, cepin, mašklin i sikiru u ruke i idemo uzbrdo. Ponavljamo pravila kretanja po snigu, pravilno korištenje opreme, hodanje sa derezama, puzanje bez dereza i sl.
 
003
 
005
 
Pri vrhu kreće nova vježba. Samoozljeđivanje sa cepinom! A da nismo krivo čuli? Ipak je samozaustavljanje sa cepinom. Svi smo na predavanjima gledali nekog Škota kako to lipo objašnjava, a određena dama u krznu se na tom predavanju raspitivala i za broj tog McŠkota, oh McYeah J
Ali imamo mi upitnike. Kako se bacit a ne napravit sebi bužu u prsnom košu i sličnim organima koji nam ipak tu i tamo zatrebaju. Vinci sve lipo objašnjava i demonstrira, dobro, počinjemo polako, lagano klizi i …. zaustaviš se! Ovo radi! Amo malo duži kliz, pa sada na bok, pa na leđa, na glavu, na guz..trticu i uskoro nas bila puna padina.
 
006
 
007
 
Dobrovoljni klizači nizbrdo, daj još leda! Svi klize ko ludi, vježbaju i zaustavljaju se.  Još kad smo dobar dio sniga utabali i napravili stazu onda je stvarno bilo idealno za vježbu. Na leđa, klizi, okreći, stani! Onda došao trenutak da se promine ruka. Cepin sada ide u livu ruku. Koji blesavi feeling. Amo probati, klizim i iz prve se zaustavim! Bolje nego desnom. Kolega nizklizač mi objasnio da sam zapravo ljevak ali su mi u vrtiću isprali mozak uskraćivanjem buco sira dok nisam postao dešnjak. Sve moguće ;p Do sada nam svima moral već eksponencijalno narastao J
 
008
 
011
 
012
 
Poslije smo se učetvorili u navez i opet uzbrdo. Vježbali zaustavljanje tako da svako malo neki od člana naveza počne padati i kliziti nizbrdo. Još jedna uspješno savladana vježba. Već polako postajemo malo umorni i malo više gladni. Pa za kraj nam Vinci odlučio pokazati izradu sidrišta. Iskopao jednu lipu hrpu, kopaj metar, cepin u nivel, veži gurtnu i zakopaj. Vinci viče: Amo! Vuci!!! Svi se razbižali!? Ma ne ti četveronožni vuci, nego vuci kao povuci! Aaaaa to! I pet ljudi trebalo za iščupat sidrište! Ha! Ma koji McŠkot imamo mi našeg McVincija!
 
013
 
015
 
Taman tada počela i kiša. Bacimo pogled na sat i ono 13.10. Vidi ti yr norvežana! Skupimo opremu, silazimo do hotela, presvlačenja svega (doslovno svega!) i vrime za klopu! Juha, meso, kumpiri, pivo, palačinke, daj sve! Plaćamo sa markim, kunama, eurima, yenima i pesosima i zatvaramo drugi visokogorski izlet. Iako smo svi bili skeptični kada smo gledali prognozu dan je ispao fenomenomenomenalan! Ekipa za pet, vrhunska zezancija i stvarno korisne lekcije provided by McVinci (tnx od cile ekipe) za nas novopečene visokogorce. Zaključak dana…nigdi bez cepina! Jedva čekamo sljedeći vikend! I dajte ba koju pahulju više, nemojte sve ščerat u Kanadu! J
 
Tekst: Marin Urlić
Fotografije: Denis Vranješ