Izlet u Pograjsku jut, 01.12.2012.

PDFIspis

pograjska jutnajavaZadovoljstvo nam je pozvati Vas na Surijev izlet u mističnu Pograjsku jut ove subote 01. prosinca 2012.
 
OTKAZANO ZBOG NEPOVOLJNE VREMENSKE PROGNOZE!
Dinamički plan izleta:
 
 
01. prosinca 2012., subota
 
 
08:00 h Polazak (sa autobusne stanice u Sukoišanskoj) za Pograđe,
 
Podgrađe je selo smješteno na desnoj obali kanjona Cetine, na mjestu gdje rijeka nakon što se obruši niz svoj najveći slap – Gubavicu, naglo mijenja tok i skreće prema zapadu. Selo je dobilo ime po brdašcu Gradac, koje dominira nad Cetinom, selom i šumom Podgrajske juti. Na Gracu je još u prapovijesno doba postojala gradina, ostaci joj se i danas vide, koja je štitila naselje Podgradac u podnožju.
Stari dio Podgrađa, ispod same stijene, sa svojim je kamenim kućama svojevrsni spomenik kamene poljičke arhitekture. U središtu sela je župna crkva Gospina Uznesenja, sagrađena u drugoj polovici 18. st. pored ostataka antičke građevine te srednjovjekovne crkve i groblja. Stanovnici Podgrađa od davnine su živjeli od zemlje koju su od krša otimali. Vadili su kamenje i gradili suhozide kojima su ograđivali vinograde - pasike, čiji splet zgleda poput skulptura. Iz tih se vinograda autohtone sorte šarca i danas dobija vrlo kvalitetno vino.
 
09:00 – 14:30 h  Tura po Pograjskoj juti
 
Iz sela vodi makadamski put prema visoravni ispod Graca. Tu počinje Pograjska ljut. Radi se o izrazito krševitom, blago brežuljkastom područje s plitkim vrtačama, obrastlom gustom makijom, omeđenom cestom Gata – Blato na sjeveru i kanjonom Cetine na jugu i istoku. Zajedno sa kostanjskim i katunskim dijelom, Jut zauzima površinu od gotovo 15 km2, koja je zbog svoje krševitosti i guste makije teško prohodna bez vodiča koji dobro poznaje rijetke prosječene staze. Sama riječ Jut, izvedena od pridjeva juto (ljuto) u govoru starih poljičana označava mjesto koje je divlje, neprohodno, ljuto. Na sjeveroistočnom kraju Juti, kao u svojevrsnom posljednjem utočištu, opstalo je nekoliko desetina gorostasnih hrastova medunaca. Nekima od njih dokazana je starost veća od 3 stoljeća. Izgradnjom autoputa čija je trasa presjekla šumu na dva dijela, jedan njen dio je nepovratno uništen. Čuvari prirode iz Podgrađa potaknuli su posljednjih godina postupak zaštite Juti kao jedinstvenog prirodnog i kulturološkog lokaliteta, ističući neprocijenjivu vrijednost šume hrasta medunca, kao i stavljanje pod zaštitu vinograda – pasika na južnim rubovima. Mi ćemo napraviti izlet uskim prosječenim stazama kroz ovo područje, upoznat ćemo
stoljetne hrastove, a na jednom mjestu ćemo se spustiti strmim točilom do same Cetine.
 
14:30 h Povratak u Pograđe i ručak
 
U Podgrađu će nas čekati pravi poljički težački ručak i vino iz pasika. Cijena ručka biti će uračunata u cijenu izleta.
 
16:30 h Polazak autobusom prema Splitu
 
Napominjem da je satnica izleta okvirna. U svakom slučaju, računajte na cca 4 sata hoda bez velikih uspona i silazaka, ali po uskim kamenitim stazama kroz gustu makiju. U obilasku će nam pomoći lokalni vodič koji najbolje poznaje staze i tajne Juti.
 
 
Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom i srijedom od 19 - 21 sati.
Oprema: Dobre cipele, odjeća prilamjerena vremenskoj prognozi, mobitel.
Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.
Vodič – Ivica Sorić 091/509-92-04.
 
Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.
Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com