Izlet na Omišku Dinaru, 18.11.2012.

PDFIspis

Sv.VidLokvaPozivamo Vas da nam se u nedjelju 18. studenog 2012. pridružite na izlet Omiškom Dinarom, od Lokve preko Sv. Vida i Svinišća do Radmanovih mlinica...

 

 

  

 

 

07:30 polazak sa Sukoišanske autobusne stanice

 

Za sat vremena vožnje stižemo preko Omiša u Lokvu. Autobus će nas iskrcati u središtu sela, nedaleko od crkve Gospe od uznesenja (nadmorska visina 250 m). Selo Lokva, odnosno njegov najstariji zaselak Gorica, prvi put se spominje u prvoj polovici 13. stoljeća, kada se u njega iz Bosne doselilo sedam plemena plemenitih Ugrčića. Selo danas broji dvjestotinjak žitelja.

 

09:00 polazak iz Lokve prema svetom Vidu

 

Uskom asfaltnom cestom za 15 minuta dolazimo do zaseoka Gorica (n.v. 340 m). Možemo zastati da razgledamo staro groblje i crkvicu Svetog Kuzme i Damjana. U Gorici ćemo naći putokaz koji označava početak markirane planinarske staze, zapravo zidanog kolskog puta koji vodi prema crkvici Svetog Vida na Grebenu Omiške Dinare. Do crkvice ima nešto više od 1 sat strmog uspona.

 

11:00 dolazak do crkvice Svetog Vida

 

Crkvica je smještena na prijevoju Omiške Dinare (n.v. 630 m) između uzvisina Murvice na zapadu i Babe na istoku. Sagrađena je vjerovatno u 13. ili 14. stoljeću. Papa Benedikt XIV odredio je 1750. godine potpuni oprost grijeha svim hodočasnicima koji posjete ovu crkvu u pravoj vjeri.

 

„Sveti Vid živio je u 3. stoljeću na otoku Siciliji. Još kao dječak morao je zbog vjere pobjeći u daleku Lukaniju. Uhvaćen kao kršćanin odveden je u  Rim, gdje je činio čudesa, među kojima i čudesno ozdravljenje opsjednutog careva sina. Unatoč tomu, osuđen je na smrt i bačen u kotao vrelog ulja. Mladenački lik sv. Vida u kotlu najučestaliji je njegov ikonografski motiv. Kult Sv. Vida zahvatio je slavenske zemlje gdje je zbog sličnosti imena nadomjestio stari slavenski poganski kult  Sventovida. Stoga su mu crkve u pravilu sagrađene na uzvisinama, odakle Sv. Vid "sve vidi". Zazivaju ga u pomoć padavičari, histerici, opsjednuti. Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti i jalovosti. Kao svoga zaštitnika slave ga apotekari, pivari, gostioničari, podrumari, kazandžije, vinogradari, glumci. Preporučuju mu se i ljudi slabog sluha i vida.“

 

Od crkvice prema zapadu vodi markirana staza koja vodi do planinarskog skloništa Imber, ispod najvišeg vrha Omiške Dinare – Kula (864 m). Mi nećemo nastaviti tim putem, nego ćemo produžiti stazom koja se prema sjeveru spušta u selo Svinišće. Staza je prohodna, ali nije markirana. U donjem dijelu je strma i ima sipara, pa treba hodati vrlo pažljivo. Nakon nešto više od sat hoda prelazimo preko potoka u predjelu Plužine (n.v. 250 m) te se još desetak minuta penjemo stazom kroz sviniško polje do zaseoka Mušci (n.v. 290 m).

 

13:00  dolazak u Svinišće

 

Svinišće je staro, živopisno selo od dvjestotinjak stanovnika, smješteno između Omiške Dinare i kanjona Cetine. Prvi put se spominje 1315. u povelji hrvatskog kneza Juraja Šubića iz Klisa koji „priznaje Breljanima, Svinišćanima i Kučićanima povlastice kao i ostalim pripadnicima omiške komune“.

 U Mušcima ćemo naći mjesto za odmor i ručak, a možemo prošetati i kroz ostale sviniške zaseoke, svi su u krugu od 15 minuta hoda – Orline, Tafre, Brstilo, Modriš, Čaglji, Brzovići, Jurjevići.

 

14:30  polazak prema Radmanovim mlinicama

 

Krećemo uskom asfaltnom cestom koja vodi preko zaseoka Modriš, a zatim kroz hrastovu šumu. Za 20 minuta dolazimo do ˝glavne˝ ceste Podašpilje – Kučići. Nakon 5 minuta od ceste se odvaja nemarkirana, ali dobro uređena staza kroz gustu šumu, malim kanjonom potoka Dvornice. Na pola staze je betonski mostić preko potoka. Staza se sa nadmorske visine 220 m spušta na visinu od 20 m, na mjesto Mirice, gdje se potok ulijeva u Cetinu. Na tom mjestu (10 minuta hoda od Radmanovih mlinica) je most preko potoka i malo proširenje na kojem će nas čekati autobus za Split.

 

16:00 Dolazak u Radmanove mlinice i povratak autobusom prema Splitu

 

...naravno, uz poštivanje starog dobrog običaja da se izlet završi sa toplim čajem ili hladnim pivom u Kaštelu Slanici ili u Omišu.

 

 

Prijave za izlet uz uplatu: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, od 19 - 21 sati.
Oprema: Dobre cipele, odjeća prilamjerena vremenskoj prognozi, hrana i piće, mobitel. Štapovi za hodanje će pomoći ako ih imate.

Informacije: - u prostorijama Društva i na telefon 021/394-365.

Vodič – Ivica Sorić 091/509-92-04.

 

Prednost kod popune autobusa imaju prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta. Uplatu je potrebno izvršiti do tjedan dana prije izleta. U slučaju odustajanja 5 i manje dana prije datuma izleta, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.

Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča. Nije dozvoljeno uznemiravanje životinja, branje biljaka, te bacanje otpada po okolišu.

Vodič zadržava pravo promjene satnice ovisno o okolnostima.

.
HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com
 
Radno vrijeme tajništva
uto - čet: 18:00 - 22:00
pet: 10:00 - 14:00
 
Ljetna pauza
Zbog korištenja godišnjeg odmora, tajništvo HPD Mosor neće raditi u periodu od 15. srpnja do 19. kolovoza