"Hajdemo do Vrane", 6.4.2019.

PDFIspis

Vrana 01Na poziv naših dragih prijatelja iz PD "Belveder" u subotu 6. travnja organiziramo zajednički dolazak na 5. planinarski pohod "Hajdemo do Vrane".

 

 


Čeka Vas zanimljiva hodnja povijesnom Vranom na stazi “Hajdemo do Vrane”, koja je također dio plave linije Via Dinarice te druženje na rubu Parka prirode Vransko Jezero.

Dinamički plan izleta:
07:30 okupljanje na parkiralištu u Šibenskoj (ispred HGSS-a)
07:45 polazak autobusom prema Vrani, usputna pauza za kavu
10.00 dolazak u Han Jusuf Mašković u Vrani, prijava
11.00 početak pohoda
11.10 obilazak starog grada Vrane (templarske utvrde) i izvora Pećina
11:30 izvor Pećina
12.15 lokalitet Gradina, kraći odmor (10-15 min)
13.00 vidikovac Mali Bak, duži odmor (30 -40 min)
14.15 izvor Vila, kraći odmor
15.00 lokalitet Zamina
15.30 završetak pohoda, transfer učesnika pohoda busom prema Hanu
16.30 nastavak druženja u Hanu, zabava do kasnih sati
23:30 očekivani dolazak u Split

Planinarska staza započinje i vodi od Hana Jusufa Maškovića, zapovjednika turske flote rodom iz Vrane. Nakon što je, kažu legende, lažno optužen u spletkama, zadavljen 30. siječnja 1646. godine na turskom dvoru, gradnja hana koji nosi njegovo ime, naglo je stala. Turska ga je vojska donekle osposobila za korištenje i točno je u takvom stanju ostao sačuvan do današnjih dana kao najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadniji je turski svjetovni objekt.

 

Vrana 02

Put nas dalje vodi do starog grada Vrane, utvrde Templara, jedva kojih pedesetak metara udaljenosti od Hana, koji je za vrijeme Kandijskih ratova dobrano razoren mletačkim topovima. U sklopu starog grada Vrane nalazi se benediktinski samostan svetog Grgura, u kojem se čuvala hrvatska kruna, sjedište je hrvatskog bana i priora vranskog Ivana Paližne.

 

Vrana 03

Put dalje vodi do Pećine, lokaliteta pronalazaka starorimskih ostataka „svetišta Nimfi“, iznimne znamenitosti prirodne i kulturne baštine jer je riječ o izvoru vode kojom se u rimsko doba opskrbljivao antički Zadar (Jader).
Staza se zatim uspinje iznad Pećine te se nakon kratka vremena dolazi do uređenoga vidikovca s kojeg puca prelijepi pogled na Pašmanski kanal, Kornate, Vransko jezero i samo selo Vranu. S vidikovca se ulazi u mladu borovu šumu te padinama Malog Umca za desetak minuta dolazi do Međuvoda, odakle se otvaraju pogledi na Janjeću gredu, Veliki i Mali Bak.

Nakon Gradine, slijedi spust prema vodocrpilištu Biba i dijelu asfaltirane ceste u zaseoku Kneževići. Nakon desetak minuta hoda, asfalt prelazi u makadamski put koji nas dalje vodi prema Ćukovoj gredi. Pogledi na Veliki i Mali Bak ostavljaju bez daha, dok se s naše desne strane cijelim dijelom puta protežu ogromni sipari išarani tragovima ovaca i koza. Ubrzo se dolazi na vidikovac odakle se lijepo vidi Sedlo Malog Baka, Veliki Bak te sipari podno Ćukove grede. Nakon kratke stanke slijedi uspon na Mali Bak i za otprilike pola sata hoda dolazi se do samog vrha Malog Baka, s kojeg puca pogled na sve strane: Pašmanski kanal, Kornate, Žirje, Vransko jezero, plodna polja vranskog bazena, Velebit, Prominu, Dinaru…

 

Vrana 04

Nakon strma spusta padinama Malog Baka, za otprilike pet minuta dolazi se do odmorišta ispred još neistražene pećine. Slijedi dio koji se prolazi u narednih četrdesetak minuta, makadamskim putem prema nepresušnom izvoru pitke vode Vila te dalje prema Zamini, na koju se stiže za otprilike dvadesetak minuta s izvora Vile. Riječ je o velikom utvrđenom naselju iz 4.stoljeća koje je branilo prolaz prema Vranskom jezeru, a za ono doba i gusto naseljenom području. Lokalitet Zamina je u zadnje vrijeme zaštićen, a uskoro se počinje s arheološkim istraživanjem i iskopavanjima. U podnožju Zamine nalaze se brojni ostaci keramike i mozaika, a nakon petnaestak minuta dolazi se do zaseoka Krklješi, smještenog podno samih zidina Zamine. Tu je ujedno i kraj ovog prelijepog putovanja kroz prošlost.

Prijave za izlet:: u prostorijama Društva, Sinovčićeva 2, utorkom, srijedom i četvrtkom od 18 do 22 sata, a petkom od 10 do 14 sati
Prijevoz: autobus
Prehrana: ručak organiziran, ostalo iz ruksaka
Težina: K1 lagano (visinska razlika manja od 500 m) - T1 nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
Oprema: izletnička - prilagođena vremenskoj prognozi i uvjetima na terenu, čeona lampa, planinarska iskaznica, osobna prva pomoć, hrana i piće...
Informacije: u prostorijama Društva, na tel. 021/394-365
Glavni vodič: Tomislav Svalina 095/9029651

Prednost kod popune autobusa imaju ranije prijavljeni s cjelovitom uplatom izleta.
U slučaju odustajanja, uplaćeni novac se vraća jedino uz pronađenu zamjenu.
Prisutni na izletu sudjeluju na vlastitu odgovornost i dužni su pridržavati se uputa vodiča.
Vodič zadržava pravo promjene rute i satnice ovisno o okolnostima.

 

Kondicijska zahtjevnost:

K1 - lagano (visinska razlika manja od 500 m)
K2 - srednje teško (visinska razlika od 500 do 1000 m)
K3 - teško (visinska razlika od 1000 do 1300 m)
K4 - vrlo teško (visinska razlika veća od 1300 m)

Tehnička zahtjevnost :

T1 - nezahtjevno (bez upotrebe ruku i pomagala)
T2 - srednje zahtjevno (povremena upotreba ruku za lagano penjanje)
T3 - zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala - via ferrata, a zimi povremena upotreba dereza i cepina)
T4 - vrlo zahtjevno (duže i zahtjevnije dionice osiguranih putova, a zimi konstantna upotreba dereza i cepina)

HPD Mosor
Sinovčićeva 2, p.p. 233
21001 SPLIT
OIB: 40461293872
tel: 021/394-365
fax: 021/272-719
mob: 091/50 99 545
  091/50 99 541
hpd.mosor.split@gmail.com